Firmy budou letos více nabírat zaměstnance, jaká místa jsou volná?

10. 1. 2011 – 21:42 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Firmy budou letos více nabírat zaměstnance, jaká místa jsou volná?
Lidé zvyklí pracovat s internetem mění zaměstnání mnohem častěji, než starší generace., Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nábor nových zaměstnanců plánuje 46 procent firem, dvě třetiny účastníků ankety mezi zaměstnanci hodlá letos změnit svou pracovní pozici. Vyplývá to z průzkumu firmy LMC, které firma zveřejnila v pondělí.

„Z výsledků je patrné oživení pracovního trhu. Firmy se nyní chovají odvážněji, plánují nové projekty a shánějí pro ně pracovní sílu,“ komentoval výsledky šetření mezi firmami Milan Jasný, obchodní a marketingový ředitel společnosti LMC.

Dalších 22 procent firemních respondentů sice rovněž plánuje zvýšení náborových aktivit, ale hodlá i propouštět. Naproti tomu 32 procenta účastníků průzkumu letos plánuje snižování počtu zaměstnanců.

 

Zaměstnanci budou hledat lepší práci

 

V anketě mezi zaměstnanci, uživatelů jednoho z pracovních portálů, se rovněž projevila zvýšená aktivita. Bezmála dvě třetiny respondentů uvedly, že chce letos odejít z práce a poohlédnout se po jiné příležitosti. Jen 19 procent lidí je u svého dosavadního zaměstnavatele spokojeno, stejný podíl tvoří ti, kteří nejsou o změně ještě rozhodnuti.

„V uplynulém období byla pro velkou část zaměstnanců rozhodující jistota zaměstnání a o změně neuvažovali,“ říká Jasný. „Ve chvíli, kdy cítí oživení ekonomiky i trhu práce, přestávají považovat změnu zaměstnání za riziko. Určitý vliv může mít i značné omezení benefitů ze strany zaměstnavatelů. Podle našich dat ke konci minulého roku vyplácelo třinácté platy pouhých 14 procent firem.“

Oživení na trhu práce jasně dokládají celkové údaje o poptávce po práci na pracovním portálu firmy LMC. Zatímco v roce 2009 na vystavené nabídky přišlo o něco více než 3,5 milionu reakcí, za rok 2010 to již bylo více než 5,1 milionů reakcí. Jde tedy o nárůst vyšší než 44 procenta.

Jasný však upozorňuje, že uživatelé portálu a tedy lidé zvyklí pracovat s internetem mění zaměstnání mnohem častěji, než starší generace. „Zatímco téměř každý třetí člověk v ČR má své zaměstnání již od dob před rokem 1989, uživatelé internetu jsou ve svém aktuálním zaměstnání nejčastěji jeden či dva roky,“ říká Jasný.

 

Na jaké pozice firmy zaměstnance hledají?

 

Ze statistik  rovněž vyplývá, že nejvíce nabízené pracovní příležitosti jsou obchodní pozice (13,8 procenta). „Pět nejčastěji nabízených pozic na serveru Jobs.cz je obchodní zástupce, administrativní pracovník, asistentka, account manager a key account manager,“ upřesnil Jasný. Následují nabídky pracovních příležitostí v administrativě, bankovnictví a finančních službách, ve výrobě, průmyslu a strojírenství. V první desítce nabídek jsou také tři obory ze sektoru informačních služeb.

Na straně poptávky po práci byla i v prosinci na první příčce oblast administrativy (14,9 procenta), následovaná prodejem a obchodem a dopravou, logistikou a zásobováním. Určitou zajímavostí je desáté místo státní a veřejné správy.

Výsledky průzkumu na podobné téma mezi evropskými firmami v pondělí zveřejnila také účetní a poradenská společnosti PricewaterhouseCoopers. Podle něj 16 firem v Česku letos hodlá propouštět zaměstnance a jen 14 procent zamýšlí přijímat nové. V Evropě chce v průměru 23 procenta firem letos vytvářet nové pracovní příležitosti a 11 procent zřejmě naopak bude počty pracovních míst snižovat.

-Jan Ferenc,MED

Kam dál?

- Práce je málo, přibylo další procento nezaměstnaných

Může vás zajímat:

- Výpověd v práci dobře zvažte, jinak přijdete o velkou část podpory

- Propuštěný zaměstnanec musí v některých případech vrátit odstupné - proč?

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články