Firmy budou o odvedených zálohách na daň z příjmu zaměstnanců informovat měsíčně

22. 9. 2010 – 12:36 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Firmy budou o odvedených zálohách na daň z příjmu zaměstnanců informovat měsíčně
Ministerstvo od opatření očekává důkladnější kontroly zaměstnavatelů, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

ovele zákona, která zavádí povinnost zaměstnavatelů podávat každý měsíc hlášení o srážených a odvedených zálohách na daň z příjmu zaměstnanců, dali ve středu poslanci zelenou.

Do druhého čtení sněmovna poslala i zákon o účetnictví, který odlehčí cizincům podnikatelům.

Návrh předložil vládě ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). "Chystané opatření je nezbytné pro efektivnější zajištění výběru daně a včasné odkrytí zaměstnavatelů neplnících dlouhodobě odvodovou povinnost," uvedl.

Zákon o finančním zajištění se vztahuje na obchodní vztahy při obchodech na finančních i komoditních trzích. Zákon má věřitelům poskytnout vyšší míru bezpečnosti a možnost dostat se snáze ke svým penězům i v případě problémů.

Ministerstvo od opatření očekává důkladnější kontroly zaměstnavatelů, efektivnější vymáhání dlužných daní a zvýšení přínosů do veřejného rozpočtu. Proti předloze protestují odborové svazy i podnikatelé, kterým tím výrazně přibude administrativní zátěž.

Poslanecká sněmovna na svém pátém zasedání poslala do druhého čtení i novelu zákona o účetnictví, opět navrženou ministerstvem financí. Kromě jiného by tato novela měla zjednodušit vedení účetnictví pro cizince podnikající v České republice a ulehčit život by měla i českým podnikatelským subjektům.

Pokud novela projde legislativním procesem, budou někteří podnikatelé osvobozeni od povinnosti konsolidovat účetnictví. Připravená novela vychází ze směrnice Evropského parlamentu a Rady, která byla schválena v červnu loňského roku.

Zákonodárci ji přikázali projednat ve zkrácené lhůtě 30 dní rozpočtovému výboru.

-Karolina Brožová, Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články