Firmy budou vyplácet dividendy i v době krize

20. 3. 2009 – 2:16 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Firmy budou vyplácet dividendy i v době krize
Foto: sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Jakkoliv loňský rok znamenal pro akcie na pražské burze hluboký pokles, polovina nejlepších firem na ní bude vyplácet dividendy. Dokonce nebudou o moc nižší než loni. Na své si přijdou například akcionáři bank, Telefóniky nebo ČEZ, ostrouhají například ale majitelé akcií developerských firem.


- Ministerstvo financí požádalo finanční úřady o vstřícnost vůči firmám v problémech
- Na české burze RM-SYSTÉM se v uplynulém týdnu dařilo především bankám
- Investoři v době krize: Nejvíce vydělají akcie ve střední a východní Evropě
- Ztráty zdravotních pojišťoven se pro tento rok odhadují na 3 až 10 miliard korun

Na pražské burze vrcholí výsledková sezona a s ní je každým rokem spjata i doba ohlašování výše dividend. Řada firem již její návrh pro letošní rok ohlásila, musí je ovšem ještě schválit valné hromady. Pro někoho překvapivě i v době krize dobře polovina blue chips pražské burzy své akcionáře na holičkách nenechá.

Stejně jako loni navrhuje i letos společnost Telefónica O2 dividendu ve výši 50 korun na akcii. „Rozhodný den pro její výplatu bude pravděpodobně v září, tak jako v minulé sezoně,“ odhaduje Bohumil Trampota z Patria Finance.

Energetický magnát ČEZ by měl letos podle odhadů Patrie vyplatit 50 až 60 procent svého zisku, což naznačuje dividendu v rozmezí 44 až 53 korun na akcii. Komerční banka navrhuje vyplatit akcionářům 180 korun na akcii, což je méně, než čekal trh, který spekuloval o úrovni kolem dvou set korun na akcii.

Erste Bank po zveřejnění výsledků hospodaření za rok 2008 oznámila také návrh dividend. Oproti 0,75 eura na akcii vyplacených loni navrhne vedení banky 0,65 eura na akcii, což je podle aktuálního kurzu zhruba 19 korun.

Pojišťovna VIG by měla podle odhadů Patrie vyplatit nejméně 1,1 eura na akcii (zhruba 32 korun), což je stejná úroveň jako v minulém roce. Po nečekané loňské dividendě 17,65 koruny na akcii nebude Unipetrol letos žádnou dividendu zřejmě vyplácet. Dividendu Patria nečeká ani u developerů Orca a ECM, u ECM a AAA Auto.

Relativně štědrá česká burza

Český kapitálový trh je tak ve srovnání s jinými burzami ještě docela ušlechtilý, mnoho společností na jiných trzích oznamuje v těchto dnech snižování dividend z důvodu úspory kapitálu v době probíhající recese. „Velcí firemní giganti oznamují dramatickou redukci ve výplatě svých dividend. General Electric oznámil poprvé za 71 let krácení dividendy, a to z 31 na 10 centů, International Paper z 25 na 2,5 centu, PNC Financial z 66 na 10 centů a například JP Morgan Chase z 38 na 5 centů,“ říká Josef Stoulil, analytik Capital Partners. „Objektivní pravdou je fakt, že u velkého počtu firem budou nízké dividendy průvodním jevem probíhající celosvětové ekonomické recese a jejich původní dividendová politika zvyšování dividend se možná vrátí s uklidněním ekonomické situace a s ekonomickým oživením,“ dodává Stoulil.

Některé společnosti se připravují na ekonomické oživení. V tomto případě má redukce dividend podle Stoulila smysl, protože firmám pomůže recesi přežít a co nejlépe z ní vyplout. Přesto i on potvrzuje, že na trhu zůstávají firmy, které vyplácely v minulosti poměrně vysokou dividendu a v této politice pokračují i dál, neboť současná krize se jich dotkla pouze nepatrně nebo vůbec.

Investice na kapitálovém trhu orientované na výplatu dividend tedy není mrtvá. „Je to dobrá investiční strategie a investoři by ji neměli opouštět,“ domnívá se Stoulil. Mezi zajímavé tituly s vysokým výnosem patří podle Capital Partners například Philip Morris, který se obchoduje na českém trhu, a předpokládaný letošní dividendový výnos má činit 6,7 procenta. Z těch zahraničních například akcie firmy Eli Lilly & Co. podle očekávání přinesou dividendový výnos 7,1 procenta, Verizon Communication 6,7 procenta nebo Chevron zhruba 4,5 procenta.






Více na Profit.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články