Firmy: Dohoda o provedení práce - švarcsystém má smysl, není dobré ji regulovat

26. 8. 2009 – 12:39 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Firmy: Dohoda o provedení práce - švarcsystém má smysl, není dobré ji regulovat
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ministerstvo práce a sociálních věcí zvažuje legislativní úpravu dohod o provedení práce, tuzemské podniky s těmito návrhem však nesouhlasí a považují jej za nesystémový. Stát je přesvědčen, že díky zneužívání tohoto systému tuzemskými firmami přichází o značné finanční prostředky v řádech miliard korun a chce tuto situaci změnit.

 

Ministerstvo proto zvažuje, že z dohod o provedení práce by se platilo zdravotní a sociální pojištění, což by mělo zabránit tomu, aby firmy nevyužívaly možnosti změny pracovního poměru u zaměstnance z plného pracovního úvazku na dohodu o provedení práce. To je pro firmy finančně výhodnější a administrativně jednodušší. 

- Nečas: Švarcsystém povolme plošně do roku 2011
- Firmy: Méně práce nemusí znamenat méně zaměstnanců

„Pokud by dohody o provedení práce měly podléhat placení zdravotního a sociálního pojištění, ztratily by svoji výhodu a neměly již dále žádný význam. Dohody dnes umožňují firmám efektivně a flexibilně reagovat na změny na trhu, jsou pro ně i administrativně méně náročné. Tyto změny by negativně postihly především ty, co nic nezneužívají ani neporušují,“ reagoval prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

„Hospodářská komora je proti zavádění nových a přísnějších opatření, ale naopak pro důslednější dodržování stávajících kontrolních mechanismů, které spadají do činnosti inspekce práce. Pokud někdo úmyslně zneužívá tento systém tak je třeba v prvé řadě využít stávajících kontrolních mechanismů, než jej zpřísňovat. Pokud naším společným cílem je podpora krátkodobých pracovních úvazků tak by jakékoliv zpřísnění dohod o provedení práce, které toto umožňují, bylo chybným krokem,“ dodává Petr Kužel.

Pokud by se zpřísnily podmínky, za kterých lze tento typ dohod použít a zavedla například platba sociálního a zdravotního pojištění tak to podle Hospodářské komory České republiky bude mít velmi negativní dopad na činnost řady firem a podnikání v České republice. Firmy by mohly přistoupit k zaměstnávání lidí načerno, což by současnou situaci na trhu práce ještě více zhoršilo.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články