Firmy: Možnost využití čtyřdenního pracovního týdne vítáme, ale dříve než na konci roku 2010

21. 8. 2009 – 17:00 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Firmy: Možnost využití čtyřdenního pracovního týdne vítáme, ale dříve než na konci roku 2010
Foto: HKCR | zdroj: NašePeníze.cz

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje návrh opatření, které by mělo firmám umožnit za určitých podmínek využít státní podpory v rámci přechodu na režim čtyřdenního pracovního týdne. Tuzemské podniky se k tomuto opatření, které již úspěšně funguje například v Německu, staví pozitivně a plánují jeho využití. Hospodářská komora tuto možnost využití čtyřdenního pracovního týdne vítá, ale dříve než na konci roku 2010.


„Jakákoliv pomoc státu se cení a v tomto složitém období dvojnásob. Toto opatření pomůže firmám udržet kvalifikované pracovníky a zároveň sníží jejich finanční náklady. Je dobré, že firmy, které se kvůli poklesu odbytu dostaly do přechodných finančních problémů a bojují o svoji další existenci, cítí, že stát za nimi stojí. Aby však toto opatření splnilo svůj účel, kterým je mimo jiné udržení maximálního počtu stávajících pracovních míst, je nutné uvést jej v život co nejdříve. V opačném případě může být pro mnoho firem již pozdě,“ reagoval prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

- Práce 4 dny v týdnu bylo přáním mnoha lidí, teď se může splnit

„Je však třeba pečlivě nastavit podmínky, za kterých bude firma moci této státní pomoci využít a zejména se vyvarovat selektivní aplikace v určitých oborech či regionech. Upozorňujeme též na to, že opatření by nemělo dále zatížit státní rozpočet a rádi bychom zde viděli využití některého z evropských opatření určených na pomoc při udržení zaměstnanosti, například prostředků z Evropského globalizačního fondu,“ dodal Petr Kužel.

Možnost zkrácení pracovní doby doporučila jednotlivým členským zemím také Evropská unie. Ta si od tohoto opatření slibuje zmírnění vlny propouštění, která členské země unie zasáhla v době hospodářské krize.

- Hospodářská komora České republiky

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články