Firmy: Odbyt i poptávku máme, chybí však peníze i podpora státu

10. 11. 2009 – 1:01 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Firmy: Odbyt i poptávku máme, chybí však peníze i podpora státu
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Globální průzkum mezi malými a středními podniky signalizuje mírný optimizmus. Očekávají však podporu vlád. Vlády všude na světě by se pod vlivem současné ekonomické situace měly zaměřit i na malé a střední podniky. Jinak riskují stabilní ekonomické zotavení ve svých zemích. Vyplývá to z průzkumu, který nechala zracovat Australská CPA, kanadská CGA a globální asociace profesních účetních ACCA, které společně reprezentují více než 700.000 účetních a finančních profesionálů po celém světě.


Jedním z klíčových zjištění asociací je, že řada malých a středních podniků odkládá investice pouze z důvodu nedostupnosti financí, a ne kvůli poklesu poptávky. Až 38% firem uvádí, že se dostupnost financí zhoršila bez toho, aby také poklesly investiční příležitosti pro ně.

Čtěte také:

- Firmy propouští zaměstnance a berou je zpět jako brigádníky
- Recenze firem: Podělte se o své zkušenosti s ostatními
- Malé firmy mohou získat dotace na počítače? Jak na to?
- Firmy: Předat pohledávku profesionálům se vyplatí – vyjde to levněji
- Firmy platí pozdě. A bude ještě hůř


V zemích, které byly nejvíce postiženy krizí, banky zredukovaly úvěry a byly kritizovány za to, že nepřizpůsobily své úrokové sazby celkovému poklesu úroků centrálních bank, které byly sníženy proto, aby podpořily zotavení ekonomik. V průzkumu až 82% společností uvedlo, že banky na poli úrokových sazeb nevyvíjejí dostatečné úsilí. Firmy, které zaznamenávají pokles poptávky po svých produktech a službách, jsou proto konfrontovány s extrémně těžkými rozhodnutími v oblasti investic a personální politiky. To ohrožuje jejich konkurenceschopnost a setrvání na trhu.
 
Účetní asociace proto vyzvaly k větší podpoře malých a středních podniků. Dokud se totiž nezotaví tento sektor hospodářství, naděje na celkové zotavení ekonomiky zůstává slabá. Podle údajů OECD představují malé a střední podniky 99% z celkového počtu firem, podílí se na tvorbě hrubého domácího produktu v rozmezí od 40 do 50%  a tvoří více než polovinu světové zaměstnanosti. Současné náznaky zlepšení jejich situace by mohly být mylné a vlády se musí mít na pozoru nejméně do roku 2011, odhadly účetní organizace.
 
Současně ale organizace varovaly před silným intervencionismem a příliš ochranářským přístupem. Naopak apelují na podporu růstu v malých a středních podnicích pomocí snížení regulací a byrokratických bariér, podpůrných politik, vybraných rozpočtových stimulů a podpory flexibility na trhu práce.
 
Vády by měly použít více daňových nástrojů a podpory kvalifikace pracovních sil ke stimulaci investic a inovací. Asociace také zastávají názor, že politici a kreditní instituce by měly zredukovat nejistotu ohledně úvěrů tím, že zveřejní spolehlivé informace o trendech podnikatelských úvěrů a svých požadavcích na zájemce o úvěry. Banky musí být více konkrétní ve svých úvěrových pravidlech, a ne se spoléhat na odhad míry rizika u každého konkrétního malého nebo středního podniku individuálně.
 
“Pokud bereme na vědomí, že toto je první skutečná krize pro spoustu malých a středních firem, mohou mít tyto potřebu se jakoby znovu naučit problematice financování a znovu zhodnotit, jakým způsobem vyvíjejí svoji činnost. Mnoho z nich k tomu bude potřebovat podporu kvalifikovaných profesionálních účetních,“ uvedla Katka Benešová, ředitelka ACCA pro Česko, Slovensko a Maďarsko.
 
Firmy by měly pomýšlet na ekonomické zotavení, ale měly by také mít připravený scénář pro nejhorší případy,” řekl Alex Malley, ředitel CPA. “Také musí počítat s tím, že globální ekonomické zotavení se může dostavit velmi pomalu. Pro ty, kteří jsou v dobré finanční kondici, může současná situace skýtat i velké příležitosti pro růst a expanzi.”

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články