Firmy omezují investice do bezpečnosti informací, hrozby však rostou

16. 7. 2009 – 10:39 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Firmy omezují investice do bezpečnosti informací, hrozby však rostou
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Mnoho firem při současném trendu hledání úspor neprozíravě omezuje rozpočty na bezpečnostní technologie. Z nejnovější studie společnosti Deloitte vyplývá, že výdaje na ochranu informací omezilo 32 procent podniků. Zranitelnost firem tak roste a naopak klesá jeho schopnost čelit rostoucím hrozbám vznikajícím v důsledku stále sofistikovanějších útoků a nových technologií.


Ačkoliv firmy vnímají nové hrozby, jako jsou elektronické podvody, podvody s kreditními kartami či odmítnutí služby, jejich pozornost se samozřejmě neustále soustřeďuje na základní obchodní a podnikatelské záležitosti.

- Nebezpečí insolvenčních řízení: milionová minuta
- Internetová rizika zvýší i ekonomická krize
- firmy: Jak uplatnit slevy na pojistném na sociální zabezpečení?
- Datové schránky pro firmy: Končí úřední obálky s modrým či červeným pruhem

S nárůstem digitálních aktiv by se na bezpečnost měla právem vynakládat značná část celkového podnikového rozpočtu na informační technologie. Avšak počet respondentů, kteří z celkového rozpočtu vyčleňují na bezpečnost informačních technologií 7 či více procent velmi poklesl, a to z 36 procent uvedených v předešlém vydání průzkumu na pouhých 6 procent v tomto období.

„Jaká je naše zranitelnost ve vztahu k podvodům a ostatním bezpečnostním rizikům? To je otázka, kterou by si měl nyní a v dalším období položit každý generální ředitel firmy,“ říká  Steve York, Partner oddělení forenzních služeb společnosti Deloitte.

Průzkum rovněž ukazuje, že pokles investic do bezpečnosti brzdí zavádění nových bezpečnostních technologií. Pouze 53 procent dotazovaných, oproti 67 procentům v roce 2007, by zařadilo svůj podnik mezi společnosti, které zavádějí nové produkty mezi prvními ihned po jejich uvedení na trh (tzv. early-adopters), nebo mezi společnosti, které nové produkty zavádějí velmi rychle po uvedení na trh, osvědčí-li se (tzv. early majority). Společnosti dávají přednost optimalizaci zavedených řešení před investicemi do nových maximálně efektivních technologií, které by jim přinesly výhody teprve při oživení ekonomiky.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články