Firmy: Platební morálka firem se zhoršuje v celé evropě

13. 8. 2009 – 1:49 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Firmy: Platební morálka firem se zhoršuje v celé evropě
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

V důsledku ve všech pádech skloňované finanční krize není překvapením, že se platební morálka evropských firem meziročně zhoršila. Jak vyplývá z pravidelného výzkumu Payment Morale pojišťovny Atradius a Financial Times Deutschland*, většina evropských firem hodnotí platební morálku svých partnerů, domácích i zahraničních, hůře než loni. Nejčastějšími příčinami, které ovlivňují schopnost podniků splácet, jsou zhoršená likvidita, výrazný pokles prodeje a omezený přístup k financování.


Platební morálka domácích firem se podle průzkumu zhoršila ve všech zemích. Nejlépe jsou hodnoceny firmy v severských státech Švédsko a Dánsko, nejhůře jsou na tom jižní státy Itálie, Španělsko a Francie.  Říká k výsledkům výzkumu Markéta Stržínková, ředitelka Atradius pro Českou republiku a region střední a východní Evropy.

- Hospodářská komora: Druhotná platební neschopnost firem se zhoršuje, na špičce neplatičů je stát
- Půjčky a úvěry: neplatíte dluhy? Připravte se na popularitu!
- insolvenční rejstřík – zbraň v rukou věřitelů
- V prvním pololetí roku dramaticky narostl počet firemních bankrotů

Překvapivé a varující je, že nějaký zajišťovací instrument pro případ platební neschopnosti obchodního partnera využívá pouze 56–70 % firem v závislosti na státu. Nejsvědomitější jsou Britové, jejich protipólem jsou Dánové, kde některý ze způsobů ochrany proti platební neschopnosti využívá pouze 56 % firem. První volbou je pro firmy platba předem, za ní následuje komerční pojištění pohledávek.

Sousední Německo si pohoršilo

Bohužel pro nás si dobře nestojí ani náš největší obchodní partner Německo. Podle jeho zahraničních obchodních partnerů se platební morálka německých firem meziročně zhoršila. „Zatímco doba splacení pohledávky v létě 2008 byla 36 dnů, letos je to 43 dnů. Německo je tak zemí s třetím největším nárůstem po Itálii a Jižní Americe. Velmi zřídka ale došlo k situaci, kdy pohledávky firmy nebyly splaceny vůbec,“ uvádí Markéta Stržínková.

Firmy: Platební morálka firem v Evropě

\"Platební
Zdroj: Atradius Credit Insurance N.V. a Financial Times Deutschland 2007

Převládá průměrné a velmi špatné hodnocení

Jak je patrné z tabulky, vnímání platební morálky domácích i zahraničních firem jako průměrné nebo špatné na úkor pozitivního vnímání značně vzrostlo. Největší posun tímto negativním směrem zaznamenala Belgie. Platební morálku domácích firem jako průměrnou nebo špatnou tam hodnotilo 67 % dotazovaných, zatímco v lednu 2009 to bylo pouze 32 %.

Platební morálku u zahraničních firem jako průměrnou nebo špatnou vnímalo nejvíce dotazovaných z Francie.  Bylo to 56 % ve srovnání s 32 % v zimě 2009.

Na uhrazení pohledávky od svého domácího partnera po předepsané době splatnosti nejdéle čekají Italové a Belgičané, a to celých 11, resp. 10 dní.

- Rejstřík firem


Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články