Firmy platí statisíce za čas, který lidé tráví hraním her a surfováním po internetu

21. 10. 2010 – 13:03 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Firmy platí statisíce za čas, který lidé tráví hraním her a surfováním po internetu
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Skoro pětinu pracovní doby tráví zaměstnanci u počítače hraním her či nepracovním brouzdáním po internetu, větší firmy tak přicházejí měsíčně o statisíce korun.

Vyplývá to z průzkumu společnosti SODATSW u dvou tisíc českých firem zveřejněného ve čtvrtek.

Více než sto počítačů vlastní 65 procent podniků s obratem nad miliardu korun ročně. Podle výzkumu zaměstnanci v průměru více než 80 minut (17 procent) z osmihodinové pracovní doby využívají k brouzdání po internetu, hraní her nebo jiné nepracovní činnosti. Podnik zaměstnance přirozeně platí i za dobu nestrávenou výkonem povolání.

Při průměrném platu 23 500 korun hrubého, který pro firmu znamená náklady na pracovníka 31 490 korun, podnik zaměstnanci měsíčně vyplatí 5353 korun za neodpracovaný čas. Měsíčně tak firmy při průměrných mzdách vynaloží částku 535 tisíc za neodvedenou práci na každých sto počítačích.

"Počítač je bezesporu užitečný pracovní nástroj, bohužel zaměstnance rozptyluje a odvádí od práce. Firmy s mnoha pracovními stanicemi by proto měly monitorovat čas, po který pracovník navštěvuje webové stránky a aplikace, které neslouží k plnění pracovních úkolů," sdělil Martin Hanzal, výkonný ředitel společnosti SODATSW, která vyvíjí řešení pro měření využití pracovní doby zaměstnanců. "Chvilkové odreagování na počítači může samozřejmě pracovní úsilí posílit. Podle našich průzkumů však zaměstnanci počítače zneužívají zhruba pětinu pracovní doby," upozornil Hanzal.

Nedostatečná kontrola pracovníků se však týká především malých a středních firem s vyšším počtem počítačů. Průzkum se dotazoval organizací s obratem od 10 milionů až do 50 miliard korun za rok, ukázal, že přes sto počítačů vlastní 23 procent malých a středních podniků.

Sofistikované monitorovací softwary ukládají data informující o činnosti na počítačích, na základě těchto údajů je možné kvalifikovaně zhodnotit míru vytíženosti zaměstnanců či pracovních skupin. Podnik může výsledkům měření přizpůsobit personální politiku firmy či zvážit nákup IT vybavení.

 

Počet počítačů ve firmách
  Malé firmy (roční obrat do 250 mil. Kč Střední firmy (roční obrat do miliardy Kč) Velké firmy (roční obrat nad miliardu Kč)
Do 100 počítačů 83 % 71 % 35 %
Nad 100 počítačů 17 % 29 % 65 %

Zdroj: SODATSW

 

-Dana Rybáková,Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články