Firmy propouští zaměstnance a berou je zpět jako brigádníky

30. 10. 2009 – 1:29 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Firmy propouští zaměstnance a berou je zpět jako brigádníky
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Řada firem nyní propouští zaměstnance a vzápětí je hned nabírá zpět jako brigádníky. Na jejich příjmech se tak podílí stát svými podporami i platbami odvodů.


Zástupci firem tvrdí, že nejde o masové zneužívání systému, úřady práce však soudí něco jiného. Například Úřad práce v Mostě podezírá desítky firem, že okrádají stát o miliony korun měsíčně a stovky nezaměstnaných o část starobního důchodu. Firmy zneužívají zákon, který povoluje nezaměstnaným přivydělat si až 4000 korun měsíčně, tedy polovinu minimální mzdy.

-
Práce ubývá, nezaměstnaných je v Česku už přes půl milionu
- Neplatí vám zaměstnavatel mzdu? Přečtěte si jak získat mzdovou náhradu od státu
- Firmy: Dohoda o provedení práce - švarcsystém má smysl, není dobré ji regulovat

„Jsme vůči tomu bezmocní. Dříve řádně pracující dělníci se stávají nezaměstnanými na brigádě. Berou sociální podporu a stát jim platí zdravotní a sociální pojištění za firmy. Ty pak vyplatí dělníkům legálně pár tisíc korun a potají další nezdaněné tisíce za celoměsíční práci, aby si nezaměstnané udržely,“ uvedl ředitel mosteckého úřadu Oldřich Malý. Nezaměstnaných na přivýdělku před rokem evidoval stovky, nyní je to bezmála 1500 lidí.

Podobné zkušenosti mají v Pardubickém kraji nebo na střední Moravě. Zaměstnavatelé to ale odmítají. „Nemáme informace, že by firmy plošně propouštěly své zaměstnance a poté je přijímaly zpět jinou formou pracovně právního vztahu,“ řekl mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn.


Vyšlo na Profit.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články