Firmy prý musí platit až 30 procent výpalné, aby dosáhly na zakázky

18. 5. 2012 – 9:06 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Firmy prý musí platit až 30 procent výpalné, aby dosáhly na zakázky
Část firem proto podle Roithové na korupční prostředí rezignovala a přestala se do výběrových řízení na veřejné zakázky hlásit., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Prezidentská kandidátka a poslankyně Evropského parlamentu Zuzana Roithová (KDU-ČSL) ve čtvrtek ocenila práci státního zastupitelství a policie v korupční kauze poslance Davida Ratha (ČSSD). Agentuře Mediafax řekla, že schopnost úřadů dopadnout korupčníky může pomoci zvýšit prestiž Česka v EU.

"Policie zasáhla skvěle. Žádné informace ani odposlechy jí předem neunikly, pachatelé závažných trestných činů tak s největší pravděpodobností nebudou mít šanci jen tak vyváznout," řekla Roithová v Brně v exkluzivním rozhovoru pro agenturu Mediafax.

Za "nesmírně dobrou zprávu" označila rovněž fakt, že dozorující státní zástupkyně byla schopná bez jakéhokoliv politického vlivu sama rozhodnout, jak vést vyšetřování, aby bylo možné pachatele chytit přímo při činu.
Roithová přitom sama jen před několika dny varovala, že Brusel chystá výpravu do krajů v Česku, aby prověřil různá podání podnikatelů na zneužívání peněz z evropských fondů.

Roithová v souvislosti s korupčním skandálem ve středních Čechách připustila, že ve skutečnosti je ohroženo velké množství peněz, které Evropská unie prostřednictvím rozvojových programů České republice posílá. "Audity, které nyní dělá ministerstvo financí, mělo udělat daleko dříve. Představa ministerstva, že se evropské peníze převedou na jiné než prověřované programy, je spíše z kategorie přání otcem myšlenky," zdůraznila.

Skandální případ skupiny sedmi vyšetřovaných lidí okolo poslance Davida Ratha může ale podle Roithové Česku v Evropském parlamentu přinést paradoxně i jistá pozitiva. "Můžeme teď vysílat signál, že Česká republika dokáže odhalit systémové problémy a že je dokáže i vyšetřit. Pro jednání o nových penězích pro roky 2013 až 2020 pak nebude naše země nijak diskvalifikována," řekla. Body navíc může Česku přinést skutečnost, že při odhalení korupce byly domácí úřady rychlejší než specializovaný vyšetřovací útvar, kterým disponuje samotná Evropská komise.

Podle Roithové se v Evropském parlamentu neoficiálně vědělo, že v Česku a zejména ve Středočeském kraji dochází k ovlivňování autorů projektů. Hejtman Rath údajně uchazečům o zakázky někdy blokoval podpis pod kontrakt do té doby, než se rozhodli zaměstnat nebo dát subdodávky jeho spřáteleným firmám. "Od českých podnikatelů, kteří mne navštěvují nezávisle na sobě v kanceláři v Bruselu také vím, jak si stěžují na obrovskou korupci. Takzvanou spoluúčast až ve výši třiceti procent provize za přiklepnutí zakázky od nich vyžadují i lidé na některých ministerstvech," řekla Roithová. Podnikatelé se jí svěřili, že dříve činilo "všimné" kolem dvaceti procent hodnoty projektu.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články