Firmy s anonymními akciemi se mohou opět účastnit výběrových řízení

20. 12. 2010 – 20:30 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Firmy s anonymními akciemi se mohou opět účastnit výběrových řízení
Akcie na majitele neznamenají vždy že jejich vlastník je anonymní, protože pokud se jedná o akcie v zaknihované podobě, není určení vlastníka problém, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Akciové společnosti s tzv. anonymními akciemi, tedy akciemi na majitele, se mohou opět účastnit výběrových řízení, prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona o veřejných zakázkách, která jim toto právo vrací. V pondělí o tom informoval mluvčí prezidenta Radim Ochvat.

Tato novela řeší problém, který vznikl pozměňovacím návrhem, jenž zakázal společnostem s akciemi na majitele účast ve výběrových řízeních s odůvodněním, že se tímto způsobem často kryje korupce.

 

TIP: Polovina akciovek v ČR má utajeného vlastníka, jejich počet roste

 

Samotné akcie na majitele však ještě nutně neznamenají, že jejich vlastník je anonymní, protože pokud se jedná o akcie v zaknihované podobě, není určení vlastníka problém.

Podle zákona o veřejných zakázkách upraveného zmíněným pozměňovacím návrhem by se z výběrových řízení vyloučila například Komerční banka nebo ČEZ. Novela, kterou prezident podepsal, sporné ustanovení ruší.

Poslanci vládní koalice však před časem sdělili, že tento postup neznamená rezignaci na boj s korupcí. Řešení problému má přinést komplexní novela zákona o veřejných zakázkách, kterou chce ministerstvo pro místní rozvoj představit počátkem příštího roku.

-Jiří Táborský, MED

Kam dál: V Česku není korupce. Je to normální krádež říká ekonom Tomáš Sedláček

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články