Firmy se bojí, aby nebyl sestavením vlády pověřen Jiří Paroubek

30. 3. 2009 – 4:25 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Firmy se bojí, aby nebyl sestavením vlády pověřen Jiří Paroubek
Foto: Jiří Paroubek, ČSSD | zdroj: NašePeníze.cz

Firmy se kvůli pádu vlády bojí mezinárodní ostudy země a nejistoty ohledně dalšího ekonomického vývoje. Za nejhorší variantu řešení považují pověřit sestavením vlády Jiřího Paroubka.








- Topolánek očekává, že jej Klaus dle zvyklostí pověří sestavením nové Vlády
- Lidé by řešili hospodářskou krizi udržením a tvorbou nových pracovních míst
- Podnikání: Jak se připravit a zvládnout krizi?
- Evropská unie sníží sazby DPH u některých služeb
- Podnikatelé se v době finanční krize zaměřují na podnikatelské rizika více než kdy předtím

Pád vlády je pro nás špatná zpráva, byla to ta nejlepší možná vláda v současné situaci, zní většinově od tuzemských firem a podnikatelů v reakci na včerejší vyjádření nedůvěry vládě Mirka Topolánka.

Za negativní zprávu označilo pád kabinetu téměř 73% procent firem po celé České republice. Za nejpřijatelnější řešení považují firmy vypsání předčasných voleb v nejbližším možném termínu. Vyplývá to z bleskového průzkumu Hospodářské komory České republiky, kterého se dnes v dopoledních hodinách zúčastnilo 2026 firem.

„Podnikatelé jsou zděšeni. Namísto životně důležitých opatření k oživení ekonomiky a uvolnění dopadů krize očekávají díky pádu vlády její prohloubení a zastavení stabilizačních a prorůstových opatření,“ komentoval aktuální výsledky prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel. „Parlament vyslovením nedůvěry vládě zklamal důvěru českých podnikatelů, kteří čekají na zavedení nových opatření, jež by jim odlehčila v současné hospodářské krizi. S uvažovanými opatření to nyní bude obtížné,“ dodal Petr Kužel.

Za nejhorší možné důsledky pádu vlády firmy považují mezinárodní ostudu a ztížení pozice ČR v rámci jeho předsednictví Radě EU (59%), nejistotu ohledně dalšího politického a ekonomického vývoje země (55,3%) a zpomalení či zastavení kroků odvracejících krizi (48,1%). „Český podnikatel klade velký důraz na obraz České republiky ve světě, který se odvíjí mimo jiné od politické image. Obchodní úspěchy jsou do značné míry odvislé od toho, jak je ve světě tento obraz České republiky vnímán. Jakékoli změny vlády a politické otřesy v době českého předsednictví jsou z hlediska podnikatelského a obchodního vnímány v zahraničí negativně, protože to vyjadřuje nestabilitu a nejistotu,“ uvedl prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

„Mnoho zahraničních investorů si již vybírá okolní země včetně Slovenska, kvůli tomu, že mohou obchodovat v eurech. Pokud k tomu přidáme ještě pád vlády a nejistotu, kterou to přináší, tak se Česká republika stává rizikovější a nestabilní pro příliv nových zahraničních investic,“ uvedl prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Vláda se těšila a těší mezi podnikatelskou veřejností vysoké oblibě, protože její pád přivítalo jen 14,7% firem a dalších necelých 7 procent podniků nechal pád vlády lhostejným. Přibližně stejné procento respondentů nevidí v pádu vlády nějaký zásadní dopad pro vývoj hospodářství.

Za nejlepší možnou variantu řešení označilo nejvíce firem (40,2%) předčasné volby nebo nové pověření šéfa ODS Mirka Topolánka sestavením vlády (30,9%), naopak za nejhorší možnou variantu podniky vidí návrat Jiřího Paroubka do křesla premiéra, tuto alternativu si přály jen necelé tři desítky firem z celkového množství 2026 respondentů.


Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články