Firmy ušetří na sociálním pojištění zaměstnanců, prezident Klaus podepsal zákon

7. 7. 2009 – 11:04 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Firmy ušetří na sociálním pojištění zaměstnanců, prezident Klaus podepsal zákon
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Prezident Václav Klaus podepsal další protikrizový zákon, díky kterému zaměstnavatelé ušetří dočasně na sociálním pojištění. Opatření má snížit náklady na pracovní sílu a pomoci udržet pracovní místa. Zákon začne platit první den kalendářního měsíce, který následuje po jeho vyhlášení což je pravděpodobně od 1. srpna 2009.


Nejvíce ušetří ti zaměstnavatelé, kteří zaměstnávají pracovníky s průměrnými a podprůměrnými příjmy. Kolik ušetří právě vaše firma?

- Díky slevám na pojistném ušetří firmy až 631 korun měsíčně na zaměstnance
- Daně: Středně velká firma v Česku stráví placením daní 930 hodin
- MPSV uvolní 3,3 mld korun na vzdělávání zaměstnanců, jak je získat?

Slevy na pojistném za své zaměstnance budou moci zaměstnavatelé využít jen do konce příštího roku.

Zaměstnavatel by měl mít nárok na slevu na pojistném za každého zaměstnance, jehož vyměřovací základ je nižší než 1,15násobek průměrné mzdy a jehož pracovní poměr trval celý kalendářní měsíc. Výše slevy by měla činit 3,3 % z rozdílu mezi 1,15násobkem průměrné mzdy a vyměřovacím základem zaměstnance, nejvýše však 25 % jeho vyměřovacího základu. Návrh zákona počítá s existencí této slevy až do konce roku 2010.

Tato sleva snižuje cenu práce a zvyšuje konkurenceschopnost českých společností. Vazba na počet zaměstnanců s nižšími a průměrnými mzdami je však diskutabilní, jelikož v odvětvích s vyšší přidanou hodnotou jsou obecně i vyšší mzdy a není důvod tato odvětví z některých opatření protikrizového plánu vylučovat, ba spíše naopak.

Tuto slevu nejde uplatnit zpětně, a proto vláda navrhuje poskytnout zaměstnavatelům mimořádnou slevu pro předchozí období roku 2009. Bylo by ji ale možné uplatnit pouze na zaměstnance, jejichž zaměstnání trvalo k poslednímu dni kalendářního měsíce, v němž by daný zákon nabyl účinnosti

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články