Firmy vymáhající peníze od státu za sociální pojištění mohou zvednout sazbu

8. 1. 2010 – 9:50 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Firmy vymáhající peníze od státu za sociální pojištění mohou zvednout sazbu
Sociální pojištění za zaměstnance, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Podnikatelské svazy budou v pátek jednat s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Šimerkou o rychlém řešení případu vratek za sociální pojištění.“Budeme se snažit najít rozumný kompromis,“ řekl ve středu v pořadu České televize Ekonomika24 prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.


Některé firmy a také města chtějí od státu vrátit zaplacené sociální pojištění za první pololetí roku 2007, protože v příslušném zákoně chyběla věta o vyměřovacím základu. Z něho se pojištění na sociální zabezpečení vypočítává. Resort práce a sociálních věcí se ale brání. Podle něj byla předloha v pořádku.

„Nedovedu se představit, že stát bude vyplácet 130 miliard korun v době, kdy máme obrovskou díru v rozpočtu,“ prohlásil Petr Kužel. Prezident komory chápe firmy, které usilují o vratku, že se snaží chovat jako dobří hospodáři. Upozornil ale, že na druhé straně stojí stát s možností zvýšit sazbu sociálního pojištění.

Jedna firma se už v této záležitosti s úspěchem obrátila na soud. Konečný ortel nad případem nicméně vyřkne nejpozději v únoru Nejvyšší správní soud.

Kam dál?
- MPSV: Povinost platit sociální pojištění za zaměstnance přerušena nebyla
- Firmy mohou chtít po státu miliardy za neoprávněně vybrané pojistné

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,290
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články