Firmy ze zahraničí mají horší platební morálku vůči českým dodavatelům

1. 12. 2009 – 14:05 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Firmy ze zahraničí mají horší platební morálku vůči českým dodavatelům
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Platby od zahraničích firem vůlči českým společnostem se zpožďují. Ačkoliv je předepsaná doba splatnosti pro zahraniční obchodní partnery 33 dnů, ve skutečnosti peníze přicházejí o dva týdny později – po 47 dnech. Vkazují to z výsledků studie Platební morálka, kterou provádí pojišťovna pohledávek Atradius.


Na jaře 2008 to bylo přitom „jen“ po 34 dnech. Přitom 63 % podnikatelů hodnotí platební morálku zahraničních partnerů jako dobrou. Z 20 zkoumaných zemí* se české podniky nejméně často setkávají s úplným výpadkem platby.

Čtěte také:

- Může se hodit: Rejstřík firem , recenze firem
- První česká firma uspěla ve světě iPod a iPhon s vlastním příslušenstvím
- Firmy dostanou na vzdělání zaměstnanců více peněz
- K oživení ekonomiky přispívají především střední a středně velké firmy
- Firmy v evropě předstihly v investicích do výzkumu a vývoje americké a japonské společnosti
- Firmy: Předat pohledávku profesionálům se vyplatí – vyjde to levněji


České firmy nerozlišují předepsanou splatnost pro domácí a zahraniční obchodní partnery. Ta je nastavena v průměru shodně na 33 dnů. Peníze přes hranice přicházejí ale s velkým zpožděním, které činí v průměru dva týdny. Peníze totiž doputují až po 47 dnech od vystavení faktury, a to i přes to, že podle úpravy Evropské unie trvá převod peněz v rámci Unie maximálně čtyři dny, takže bankovní transfery v tom nehrají negativní roli.

V porovnání s okolními zeměmi jsou na tom české firmy s obdržením peněz za dodané zboží či služby nejhůře. Polsko i Německo mají nastavenou splatnost shodně na 22 dnů a peníze dostávají po 25, respektive 36 dnech. U Slovenska dodržují odběratelé splatnosti lépe než v Česku, což ale v době průzkumu souviselo s urychlením plateb ve slovenských korunách kvůli konverzi na euro.

Jak platí zahraniční partneři českým firmám:
 
Jaro 2008
Podzim 2009
Předepsaná doba splatnosti (ve dnech)
26
33
Reálné zaplacení faktur
34
47
Hodnocení platební morálky
74 %
dobrá
26 %
špatná
63 %
dobrá
38 %
špatná

Obraz českých firem v zahraničí se zlepšuje

Zatímco tuzemská platební morálka českých firem se zhoršuje, v zahraničí jsme vnímáni mnohem lépe než v minulosti. V zimě 2008/2009 reportovali zahraniční partneři zaplacení od českých firem až po 43 dnech (na jaře 2008 po 39 dnech), nyní je to pouze dnů 30. Je to ze všech sledovaných zemí naprosto největší zlepšení. „České firmy v době provádění průzkumu ještě měly dobrou likviditu a také nabraly z minulých let zkušenosti, že spolehlivě platící firma získává vždy lepší obchodní podmínky“, vysvětluje Markéta Stržínková.

Platební morálka globálně

Platební podmínky se ve sledovaných zemích značně liší. Ve 20 zkoumaných zemích se průměrná doba splatnosti pohybuje od 22 dnů v Německu a Polsku do 67 dnů v Itálii a Španělsku. S výjimkou Itálie a Švédska je splatnost v zemích EU obecně kratší než v zimním průzkumu z přelomu let 2008 a 2009.

Průměrná doba úhrady domácích plateb – tj. doba mezi vystavením faktury a jejím zaplacením – se pohybuje od 28 dnů v Dánsku, Polsku a Německu do 78 dnů v Itálii. U zemí EU, které byly sledovány i v zimním průzkumu z přelomu let 2008 a 2009, došlo s několika výjimkami ke zkrácení o 2 dny až 17 dnů.
 
Doba úhrady zahraničních plateb je s výjimkou Itálie a Německa v zemích EU kratší. Ve srovnání s odpověďmi v rámci zimního průzkumu 2008/2009 platili zákazníci v hodnocených zemích s výjimkou Nizozemska a Švýcarska svým zahraničním obchodním partnerům dříve. Průměrná doba úhrady se snížila až o 15 dnů v Itálii a 1 den v Portugalsku.

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,760 23,940
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články