Firmy: Získejte na opravu nebo výstavbu podnikatelských nemovitostí dotace

2. 7. 2009 – 15:15 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Firmy: Získejte na opravu nebo výstavbu podnikatelských nemovitostí dotace
Ilustrační foto: Zentiva | zdroj: NašePeníze.cz

Výzvu k předkládání žádostí v celkové výši čtyři miliardy korun z Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI), programu Nemovitosti včera zveřejnilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Na rozdíl od první výzvy tohoto programu lze nyní v rámci dotace pořídit i systémy pro využití obnovitelných a druhotných energetických zdrojů. Registrační žádosti začne přijímat agentura CzechInvest 1. září 2009, zájemci o finanční podporu mají tedy dostatek času na prostudování všech potřebných dokumentů a následnou přípravu svých projektů.


„Program Nemovitosti podporuje podniky všech velikostí i samosprávné celky, které se rozhodnou investovat do vzniku a rozvoje podnikatelských nemovitostí, a to včetně vybudování související infrastruktury. Už v první výzvě tohoto programu jsme o dotace zaznamenali enormní zájem, obdrželi jsme 627 registračních žádostí v celkové hodnotě požadované dotace téměř 10,6 miliardy korun,“ upozorňuje Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest, která žádosti o dotace vybírá.

- Firmy mohou získat až 8 mil. dotace na vzdělávání zaměstnanců. Jak na to?
- Na české podnikatele čeká dalších šest miliard korun na rozvoj a inovace
- Malé podniky v Praze mohou dosáhnout na evropské dotace
- Ceny komerčních nemovitostí dále klesají
- Noví investoří chtějí v ČR podnikat v nájmu

Program Nemovitosti je zaměřen na podporu projektů realizovaných ve všech hlavních fázích životního cyklu nemovitosti, tj. projektů přípravy, výstavby, rozvoje i regenerace nemovitostí, důraz je kladen zejména na rekonstrukci nemovitostí. Podporu lze získat i na uhrazení části kupní ceny a odstranění nevyužitelných staveb.

Novinkou je možnost čerpání dotace na systémy pro využití obnovitelných a druhotných energetických zdrojů (tepelná čerpadla, kogenerační jednotky, solární a fotovoltaické panely). Musí však být splněna podmínka, že veškerou takto vyrobenou energii spotřebuje příjemce dotace v rámci činnosti v rekonstruovaném objektu. Nesmí tedy docházet k odprodeji vyrobené energie.

Nově je možné při financování projektu z programu Nemovitosti využít podporu z Operačního programu Podnikání a inovace, programu Záruka. Cílem je umožnit příjemci dotace snazší přístup k případnému úvěru, určenému na financování schváleného projektu.

V rámci druhé výzvy programu si mezi sebe úspěšní žadatelé rozdělí čtyři miliardy korun, jeden až 500 milionů korun na jeden projekt. Tato částka se snižuje na 500 tisíc až 50 milionů korun v případě, že podnikatel zažádá o dotaci pouze na vyhotovení projektové dokumentace. Projekty musí být realizovány na území České republiky, vyjma hlavního města Prahy.

Žádosti o dotace do všech programů OPPI lze spravovat výhradně prostřednictvím aplikace eAccount na internetové stránce CzechInvestu www.czechinvest.org, kde podnikatelé najdou také aktuální informace o dalších programech OPPI. Se svými dotazy se mohou zájemci obracet na zelenou informační linku o programech podpory podnikání 800 800 777, která je jim zdarma k dispozici každý všední den od 9 do 13 hodin. Své podnikatelské záměry a dotazy týkající se aplikace eAccount lze konzultovat osobně či telefonicky ve 13 regionálních kancelářích agentury CzechInvest, a to každý pracovní den od 8 do 16.30 hodin. Regionální kanceláře jsou v každém krajském městě

Kurzy

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články