Fúzím a akvizicím ve střední Evropě se blýská na lepší časy

22. 7. 2009 – 12:01 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Fúzím a akvizicím ve střední Evropě se blýská na lepší časy
Foto: sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Odborníkům na soukromý kapitál se pomalu vrací optimistická nálada a střední Evropa by mohla opět zaznamenat oživení fúzí a akvizic. Vyplývá to z aktuálního indexu soukromého kapitálu společnosti Deloitte, jehož hodnota se oproti stavu před šesti měsíci zvýšila o 30 bodů. Budoucí ekonomické klima však zůstává stále velkou otázkou.


„Vlády a centrální banky přijaly dosud nevídaná opatření k podpoře oživení investic a současný trend růstu na akciových trzích po celém světě je dokladem toho, že tyto kroky postupně vracejí investorům jejich důvěru v investiční možnosti,“ říká Garret Byrne, vedoucí oddělení společnosti Deloitte ve střední Evropě zaměřeného na poskytování služeb při provádění fúzí a akvizic. Barne také uvedl, že i  přesto, že objem transakcí zůstane pravděpodobně v nejbližších měsících velmi nízký a dostupnost půjček stále ještě omezená, lidé jsou znovu připraveni reagovat pozitivně na objevující se příležitosti.

- ÚOHS usnadní fúze firem v krizi
- Firmy se soustředí hlavně na přežití
- Firmy v Česku zvažují odchod na východ

Z průzkumu vyplývá, že i ve sféře soukromého kapitálu se odráží navracející se optimismus pociťovaný v západní Evropě a v USA. To ovšem ještě samo o sobě nezaručuje oživení aktivit v oblasti fúzí a akvizic ve střední Evropě, a to ani přes četné názory, podle nichž se bude tomuto regionu dařit lépe než jiným oblastem světa zasaženým globální ekonomickou krizí.

Podle účastníků průzkumu je středoevropský trh v oblasti fúzí a akvizic stále ještě v útlumu. Na druhou stranu už respondenti neočekávají žádný další pokles aktivit na tomto trhu. Pouze podle 19 % z nich dojde k dalšímu propadu. To je ve srovnání s 80 % z průzkumu pořádaného před šesti měsíci výrazný posun. Většina dotázaných (65 %) odhaduje, že aktivita trhu se během příštích šesti měsíců nezmění.  „Střední Evropa stále nabízí zajímavé příležitosti,“ vysvětluje Garret Byrne. „Neustále probíhá druhá vlna privatizací a ocenění zůstávají v porovnání se západoevropskými protějšky velmi atraktivní.“

Zatímco posledních šest měsíců se z pohledu odborníků na fúze a akvizice ve střední Evropě vyznačovalo nečinností a stagnací, objevují se dnes již náznaky toho, že pozornost už se nesoustředí jen na běžnou správu portfolia, ale zájem začíná být i o vyhledávání nových investic a o jejich analýzy, což jsou první známky pozvolného oživování trhu. 

Průzkum dále ukázal, že investoři soukromého kapitálu jsou ochotnější riskovat a 76 % se chystá zvýšit v dalším období své investice. V říjnu 2008 to bylo 66 %. Pro většinu subjektů z oblasti soukromého kapitálu bude ve zbývající části roku 2009 hlavním úkolem hledání „pokladů“, jejichž cena vlivem krize výrazně poklesla.

I přes tato příznivá zjištění očekává více než polovina respondentů (51 %) v příštím období další zhoršení ekonomické situace, zatímco podle 43 % se podmínky nezmění. „Na první pohled to sice není nikterak pozitivní zjištění, ale rozhodně jde o významný posun oproti pesimistickému konci loňského roku, kdy celých 92 % účastníků průzkumu očekávalo zhoršení situace a ani jediný dotázaný nevěřil ve zlepšení,“ dodává Garret Byrne.Odborníci z finanční sféry ve střední Evropě kladou v současné době nejčastěji otázku, zda jsme již spadli na úplné dno. „To nám ukáže teprve čas. Důvěra investorů je stále velice nízká, a tak je ještě příliš brzo na to, abychom hovořili o oživení činností spojených s fúzemi a akvizicemi. Zjištění průzkumu však naznačují, že jsme dna už dosáhli a nejhorší máme za sebou,“ dodal Garret Byrne.


Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články