Gandalovič: Stát nemůže výkupní cenu mléka ovlivnit

29. 4. 2009 – 1:01 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Gandalovič: Stát nemůže výkupní cenu mléka ovlivnit
Foto: sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Stát neurčuje a nemůže ovlivnit ceny na trhu s mlékem. Řešením současné situace v sektoru jsou pouze systémová opatření. V reakci na zítřejší plánované protestní akce zemědělců to uvedl ministr Petr Gandalovič.



- Jaké potraviny chceme jíst? Tradiční, organické anebo geneticky modifikované?
- Supermarkety vedou nekalou cenovou válku proti zemědělcům
- Do českého zemědělství letos půjde více než 36 miliard korun

Zemědělci chtějí zítra v několika krajích vyjet na silnice s těžkou technikou a tímto způsobem vyjádřit nespokojenost se současnými nízkými výkupními cenami mléka. Ministerstvo podle Gandaloviče tržní ceny ovlivnit nemůže, už v těchto dnech se ale objevují první náznaky zlepšení.
 
Ministerstvo zemědělství již oznámilo celou řadu opatření, které pro pomoc sektoru mléka už učinilo a které bude realizovat. Zemědělci mají k dispozici v současné době 1 600 korun na kus dojeného skotu v rámci národních doplňkových plateb (TOP UP). V nejbližší době ministerstvo spustí program zaměřený na pohodu hospodářských zvířat s využitím záchranného balíčku Evropské unie. Podpora na dojnici by se tak mohla zvýšit až o 1 000 korun oproti současnému stavu. O dalších 1000 korun by se mohla částka zvednout od roku 2010, kdy MZe počítá s podporou trhu s mlékem prostřednictvím článku 68. Ten umožňuje převést až 3,5 procenta z národní obálky na speciální programy a sektor mléka bude podle předpokladů upřednostněn. MZe pomáhá potravinářům a zemědělcům překonat obtížné období také prostřednictvím programů PGRLF, v rámci kterých bude uvolněno 2,6 miliardy korun. Až 2 miliardy by také zemědělské podniky mohly získat v rámci slev na sociální pojištění zaměstnavatelům, které schválila vláda jako součást protikrizového balíčku.
 
„Daleko důležitější než aktuální cena mléka je srovnání podmínek českých zemědělců v rámci Evropské unie. K tomuto jsme měli připravenu debatu pro nadcházející Neformální radu ministrů zemědělství v Brně. Je třeba říci, že ti, kdo způsobili pád vlády, nesou plnou odpovědnost za to, že jsme ztratili politický mandát pro tato jednání“, sdělil ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Kurzy

Kurzovní lístek: 1.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,070 25,170
USD 23,540 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články