GEM: Miliony podnikatelů očekávají vznik pracovních míst

1. 2. 2011 – 13:08 | Tiskové zprávy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

GEM: Miliony podnikatelů očekávají vznik pracovních míst
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Ze studie vydané projektem Global Entrepreneurship Monitor (GEM) vyplývá, že dvě stě milionů lidí ve věku 18 až 64 let se aktivně účastní otevření nebo sami otevírají nové firmy v 59 průmyslových odvětvích.

GEM je největší a nejobsáhlejší studie celosvětového průzkumu podnikatelských postojů, aktivit a očekávání. Podle zprávy Global Entrepreneurship Monitor 2010 celých 63 milionů těchto nových podnikatelů očekává, že v průběhu příštích pěti let najmou alespoň pět zaměstnanců; 27 milionů očekává nábor dvaceti nebo více pracovníků, kterými obsadí nově vytvořená pracovní místa. Potenciální přínos podnikání pro tvorbu pracovních míst po celém světě je důležitý pro ekonomický růst.

Přínos podnikání pro ekonomiku musí stát na lepším základě, než je pouhý počet podnikatelů. Je důležité zvážit vliv malých a středních podniků na ekonomický růst, inovace a internacionalizaci. "Při tvorbě pracovních míst potřebují zákonodárci vidět za hranice počtu aktivních podnikatelů. Potřebují pochopit přínos těchto jednotlivců k hospodářskému růstu a konkurenceschopnosti země. Vytvářejí tito podnikatelé pracovní místa?Vytvářejí inovativní a globální společnosti? Toto jsou důležité otázky, na které je třeba se ptát," říká profesor Donna Kelly, jeden z autorů zprávy.

Ekonomiky mohou pomoci lidem v rozjezdu podnikání jako zdroje příjmů, avšak zejména když není dostatek pracovních příležitostí pro uspokojení poptávky, z nových obchodních příležitostí těží také zaměstnaní lidé. Podpůrné prostředí může povzbudit mnoho lidí, aby se odvážili začít podnikat. Společnosti by měly představovat řadu obchodních fází a typů, vedených různými typy podnikatelů. Účast žen v rané fázi podnikání se v porovnání s muži po celém světě výrazně liší. V Korejské republice je pětkrát více mužů podnikatelů, než žen podnikatelek, zatímco v Ghaně začíná podnikat více žen, než mužů.

V roce 2010 se projekt GEM dotazoval přes 175 000 lidí a více než 3000 národních expertů v 59 zemích celého světa. Zpráva pokrývá přes 52% světové populace a 84% světového HDP. Tento výzkum byl proveden prostřednictvím mezinárodní sítě národních akademických výzkumných týmů, s globálními sponzory Babson College v USA a Universidad del Desarrollo v Chile.
 

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články