Google zvažuje koupi T-Mobilu

13. 1. 2012 – 16:25 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Google zvažuje koupi T-Mobilu
Analytik Craig Mathias z poradenské společnosti Fairpoint Group soudí, by Googlu akvizice T-Mobilu neprospěla, Foto: | zdroj: NašePeníze.cz

Podle zatím nepotvrzených zpráv zvažuje Google nákup čtvrtého největšího amerického mobilního operátora T-Mobile. Ve svém pátečním vydání o tom informoval odborný server SNL.

Google už v loňském roce koupil výrobce telekomunikačních zařízení a systémů Motorola. Pokud by se společnosti zdařila akvizice americké divize T-Mobilu, mohl by přímo ovlivňovat všechny oblasti telekomunikací od výroby telefonů až po vývoj informačních technologií, napsal server SNL.

Americký T-Mobile prodává jeho vlastník Deutsche Telekom AG. Spojení s AT&T Inc. v předpokládané hodnotě 39 miliard dolarů (731 miliard korun) v létě 2011 nepovolily americké antimonopolní úřady.

Vyjednávání o prodeji pokračují například s jedním z menších mobilních operátorů Sprint Nextel Group, zájem o koupi prý projevil i satelitní operátor DISH Network, který v srpnu 2011 oznámil plán na vybudování širokopásmové pozemní sítě 4G LTE.

Google podobně jako další zájemci o koupi T-Mobilu nepodniká v bezdrátových telekomunikacích, ale podle některých analytiků by se mu vyplatilo do této oblasti obchodně vstoupit.

Naopak analytik Craig Mathias z poradenské společnosti Fairpoint Group soudí, by Googlu akvizice T-Mobilu neprospěla. "Google je reklamní společnost a jeho peníze pocházejí z reklamy. Produktem Googlu jsou jeho uživatelé a on se jich, aby byl úspěšný, musí snažit co nejjednodušeji sehnat co nejvíc," citoval Mathiase server SNL.

Nákupem Motoroly se podle něj Google tomuto cíli vzdálil a po nákupu operátora by pro něj byla situace ještě těžší. Kromě výrobců chytrých telefonů by se dostal do sporu i s investory v telekomunikacích. A je otázkou, jestli by reklamní společnost v tomto rozměru byla přijatelná pro veřejnost i regulační orgány.

-Ondrej Fér | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články