HDP: Česká ekonomika meziročně klesla již o rekordních 4,9 procenta

14. 8. 2009 – 9:15 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

HDP: Česká ekonomika meziročně klesla již o rekordních 4,9 procenta
Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

České ekonomika v letošním druhém čtvrtletí klesla meziročně o 4,9 procenta. Přestože jde o historicky nejvyšší čtvrtletní meziroční propad české ekonomiky, tak ve srovnání s 1. čtvrtletím HDP o 0,3 % vzrostl. Vyplývá to z předběžného odhadu vývoje HDP, který dnes zveřejnil Český statistický úřad.


Hrubý domácí produkt v ČR klesl podle předběžných odhadů za 2Q meziročně o 4,9 %, zatímco ekonomové očekávali pokles o 4,2 %. \"Náš odhad byl mírně vyšší, a to meziroční pokles o 5,2%.\" Doplnil zprávu analytik FIO Josef Novotný. Téměř pětiprocentní pokles ekonomiky je nejvyšším propadem v historii České republiky.

Negativní meziroční vývoj HDP byl ovlivněn především výrazným poklesem hrubé přidané hodnoty ve zpracovatelském průmyslu, který se nadále potýkal s odbytovou krizí především na zahraničních trzích.

Za dalším prohloubením stálo pokračující ochlazování poptávky ze zahraničí a především pak snížení spotřeby domácností, které je způsobeno zvyšující se nezaměstnaností. I přes rekordní pokles HDP není vyloučeno, že na své dno spadne ekonomika až ve třetím čtvrtletí.

- HDP eurozóny kleslo o 4,9%
- Česká ekonomika má zřejmě nejhorší za sebou
- Češi dluží bankám téměř bilion korun, životní úroveň však vzrostla

Klíčovým faktorem se stal opět velký propad prodejů aut (-11,9 %).

Maloobchodní tržby klesají 9 měsíců v řadě. Výsledky ukázaly, že negativní vlivy z ekonomiky (vyšší nezaměstnanost, nižší růst mezd, přísnější úvěrování) nadále výrazně oslabují spotřebitelskou poptávku a domácnosti utahují své výdaje.

Hrubý domácí produkt v zemích EU 27 klesl ve 2. čtvrtletí podle odhadu Eurostatu z 13. srpna meziročně o 4,8 %, z toho v Eurozóně o 4,6 %. V Maďarsku se HDP snížil o 7,4 %, Německu o 5,9 %, na Slovensku o 5,4 % a v Rakousku o 4,4 %. V porovnání s 1. čtvrtletím byl sezónně očištěný HDP v EU 27 ve 2. čtvrtletí nižší o 0,3 %, z toho v Eurozóně o 0,1 %.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články