HDP v Česku za 3 čtvrtletí poklesl o 4,1%

9. 12. 2009 – 10:16 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

HDP v Česku za 3 čtvrtletí poklesl o 4,1%
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Finální údaj o hrubém domácím produktu (HDP) za třetí čtvrtletí roku 2009 potvrdil meziroční pokles o 4,1%. Za prvních devět měsíců pokles HDP oproti devíti měsícům loňského roku o 4,3%.


Oproti předchozímu čtvrtletí vzrostl HDP o 0,8%. Nejvýraznější podíl na poklesu českého HDP má tvorba hrubého kapitálu, která v meziročním porovnání přispěla poklesem o 5,7%. Kladný vliv na HDP měly výdaje na finální spotřebu, které k HDP přispěly hodnotou 1,8%.

Čtěte také:

- K oživení ekonomiky přispívají především střední a středně velké firmy
- Ekonomika poroste o 0,3 procenta odhaduje Ministerstvo financí
- Spotřeba energie kopíruje vývoj HDP
- HDP už nestačí, EK hledá nový nástroj k měření hospodářských výsledků


Růst je stále patrný jak na spotřebě domácností, tak na vládních výdajích. Meziročně se výdaje domácností zvýšily o 0,9% a výdaje vládních institucí se jsou oproti loňskému roku o 5,3% vyšší.

Příspěvek zahraničního obchodu k HDP byl neutrální. Data za třetí kvartál potvrzují, že se česká ekonomika odrazila od svého dna a pomalu se začíná vynořovat z recese. Zlepšení české ekonomiky je v meziročním porovnání taženo vládními výdaji a prozatím také spotřebou domácností. Rostoucí nezaměstnanost však postupně tlumí spotřebu domácností v následujících měsících bude její příspěvek záporný (mezikvartálně pokles o 0,6%).

Naopak oproti předchozímu kvartálu dochází ke zlepšení tvorby hrubého kapitálu (především nárůst zásob). \"Je zřejmé že se česká ekonomika již odrazila od svého dna. Oživení však bude bržděno rostoucí nezaměstnaností a díky rostoucím zadlužení budou tlumeny vládní výdaje.\" Uvedl  Josef Novotný, finanční analytik Fio, burzovní společnosti.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články