Heger bojuje za nealko nápoj levnější než pivo, co si myslíte vy?

8. 1. 2013 – 19:57 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Heger bojuje za nealko nápoj levnější než pivo, co si myslíte vy?
Nezřídka se stává, že třetinka nejlevnějšího jedenáctistupňového piva stojí patnáct korun, perlivá voda naproti tomu je o čtyři koruny dražší! Ilustrační Foto: Staropramen | zdroj: NašePeníze.cz

Běžná situace, kdy je v restauracích alkohol levnější než voda, by mohla být minulostí. Ministerstvo zdravotnictví totiž představilo zákon, který by měl toto zakázat.

Pivaři, zbystřete! Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce, aby od příštího roku byl v restauracích nejméně jeden nealkoholický nápoj levnější než nejlevnější alkohol.

V pohostinství se schyluje k revoluci! Ministerstvo zdravotnictví dokončuje zákon, který majitelům nařizuje, aby měli v nabídce alespoň jeden nealkoholický nápoj levnější než alkoholický. V současnosti je totiž i obyčejná minerálka dražší než pivo! A tomu chce ministr zdravotnictví Leoš Heger udělat přítrž.

Zákon, který kromě tohoto opatření má úplně zakázat kouření v restauracích, má začít platit od ledna příštího roku. Pivo je nejlevnější nápoj v restauracích ve většině lístcích napříč republikou. A právě to se ministerstvu nelíbí.

"Účelem je, aby vždy byl v nabídce nejméně jeden nealkoholický nápoj, který bude levnější, nebo maximálně ve stejné ceně jako nejlevnější alkoholický nápoj," vysvětlil náměstek ministerstva zdravotnictví Ferdinand Polák.

Nezřídka se stává, že třetinka nejlevnějšího jedenáctistupňového piva stojí patnáct korun, perlivá voda naproti tomu je o čtyři koruny dražší! "Přikazovat nějakou cenovou hladinu je nesmysl! Lidi jsou zvyklí, že v restauracích nebo v hospodách jsou limonády prostě drahé jako alkohol nebo pivo," myslí si provozovatel restaurace Roman Kadlec.

Čeká nás tak zdražení oblíbeného zlatavého moku? Podle ministerstva to není nutné, prý stačí, aby restauratéři do svých nápojových lístku napsali třeba vodu z kohoutku zdarma.

Kromě toho ministerstvo plánuje od příštího roku i další novinky. Má platit úplný zákaz kouření v restauracích a z hospod a barů mají zmizet automaty na cigarety. Cíl je jediný, ministerstvo tím chce zamezit, aby se k alkoholu a tabáku dostali i děti.

Ministerstvo by chtělo převratný zákon poslat do Sněmovny nejpozději v létě, jen tak může začít platit podle plánu od 1. ledna 2014.

Co na to sám Leoš Heger?

Je to skutečně šílenější, absurdnější nápad, než situace v mnoha českých restauracích, kdy je obyčejná sodovka dražší než pivo? Já si to nemyslím. Aby byl alkohol levnější než sodovka, to je skutečné znásilnění trhu, uvážíme-li, že výrobní náklady na balení vody jsou desetinásobně nižší.

Navíc nejde primárně jen o to, aby si teenageři dali raději malinovku, protože je levnější, ale o správný pitný režim populace obecně. Ostatně v Německu platí, že minimálně jeden nealkoholický nápoj nesmí být dražší než nejlevnější alkoholický nápoj. Základem pro cenové porovnání je jeden litr těchto nápojů. V Rakousku mají povinnost nabízet minimálně 2 druhy studených nealkoholických nápojů v ceně ne vyšší než je cena nejlevnějšího alkoholického nápoje (s výjimkou ovocného vína).

Moje úloha, potažmo úloha Ministerstva zdravotnictví spočívá také v ochraně a podpoře zdraví obyvatel, nikoli v ochraně zisku majitelů restaurací. Zákaz kouření na veřejných místech či levnější minerálka než alkohol do této kategorie nesporně patří. Za to budu z titulu své profese lékaře a pozice ministra bojovat.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články