Heger chystá vyšší i nové poplatky u lékaře

12. 5. 2013 – 18:49 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Heger chystá vyšší i nové poplatky u lékaře
Za pobyty v nemocnici by ale pacienti mohli naopak ušetřit. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Pokud projdou návrhy ministra zdravotnictví Leoše Hegera, návštěva lékaře vyjde o něco dráž. Platit bychom měli i za amalgánové plomby.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger připravuje další velké změny. Poplatky u lékaře se brzy zvýší a platit si budeme i amalgánové plomby u zubaře. Z obliga by byli pouze lidé mladší osmnácti let a důchodci na d 65 let.

"Ti, kdo se o své zuby starají, mají kazivost nízkou a plomby nepotřebují. Do zdravotního rozpočtu hrazení amalgánových plomb přinese 1,5 miliardy korun. Tyto peníze můžeme využít pro léčbu závažnějších onemocnění," vysvětlil v rozhovoru pro deník Právo Leoš Heger. Pacienty by tak jeden kaz přišel na zhruba 500 korun.

Za pobyty v nemocnici by ale pacienti mohli naopak ušetřit. Ministr chce, aby se zrušily poplatky za pobyt v nemocnici pro děti do 18 let a důchodce. "Pokud legislativní proces proběhne hladce, tak by to mohlo platit od ledna příštího roku," dodal.

Především prevence

Další úpravy zdravotních poplatků ministr v současné době nechystá, ale připouští, že do budoucna ano. "Musíme se vrátit k diskuzi o poplatku pro vstup ke specialistovi bez doporučení praktického lékaře," upřesnil.

Heger se také zaměřuje na prevenci a představoval by si například, aby lékaři písemně zvali pacienty na preventivní prohlídky. "Týkalo by se to tří plošných preventivních programů, tedy vyšetření na rakovinu prsu, na rakovinu tlustého střeva a cytologie děložního čípku," dodal. Do motivace pacientů by zapojil i pojišťovny.

Drahé konopí a zakouřené bary

Ministr se také vyjádřil ke dvou tématům, které rozdělují českou společnost - zákaz kouření v restaurací a léčba konopím. Heger doufám, že cigarety z barů vymýtí a slibuje si od toho snížení počtu mladých kuřáků. "Chceme snížit počet lidí, kteří začínají kouřit. Průzkumy totiž ukazují, že mladí lidé většinou začínají kouřit právě v restauracích, na zábavách atd.," řekl s tím, že tržba hospod by tím neohrozil. "Všechny údaje ze zemí, kde se kouření v restauracích zakázalo, ukazují, že návštěva hostů v restauracích neklesla, naopak obraty restaurací stouply."

Diskuze také vzbuzuje léčebné konopí. Mnoho lidem vadí, že ho nehradí pojišťovny. "Pacientům mohou i jiné léky a nejsou tak drahé jako konopí," vysvětlil. V budoucnu by chtěl zavést, aby se konopí pěstovalo v Česku a nemuselo se dovážet ze zahraničí.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články