Heger: Odchodem lékařů by se mohly zvýšit platy ostatním, včetně pomocného personál

29. 11. 2010 – 9:34 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Heger: Odchodem lékařů by se mohly zvýšit platy ostatním, včetně pomocného personál
Peníze by šly i na pomocný personál, provoz nemocnic, Foto: TOP09 | zdroj: NašePeníze.cz

Nespokojení lékaři pod výzvou Děkujeme, odcházíme začnou od pondělí podávat výpovědi, ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) přiznává, že masový odchod může ohrozit chod českých nemocnic.

Řekl to v pondělí ve vysílání České televize.

Pokud by nastal hromadný odchod lékařů, vypukl by podle Hegera v nemocnicích prázdninový režim. Vyřizovaly by se jen ty nejdůležitější a nejakutnější věci, případy.

Lékaři požadují, aby jim základní plat stoupl na 1,5 až trojnásobek průměrného platu. Ministr připustil, že odchodem například čtvrtiny lékařů by se mohly zvýšit platy ostatním. Ovšem peníze by šly i na pomocný personál, provoz nemocnic, dodal vzápětí.

"U nás je hodně akutních lůžek, naopak málo doléčovacích. Panuje v této oblasti chaos, pacienti jsou přijímáni několik dní před operací. To by se mělo změnit," řekl dále ve vysílání. Rovněž podotkl, že souhlasí se středočeským hejtmanem Davidem Rathem (ČSSD), že je nutné přerozdělit peníze v systému zdravotnictví, resp. pojištění. Ale je to podle Hegera dlouhodobá věc.

Nemocniční lékaři hrozí hromadně výpověďmi ke konci letošního roku, pokud nedostanou přidáno. Výpovědi od pondělí sbírá předem vybraná advokátní kancelář, která je na konci prosince odešle příslušné nemocnici. Podporu této akci, kterou organizuje Lékařský odborový klub (LOK), vyjádřily zatím přes čtyři tisíce nemocničních lékařů.

-Jana Hanousková,Mediafax

K tématu:

- Čtyři tisíce lékařů chce dát v nemocnici výpověď, pošlou je hromadně

- Heger: Situace se ve zdravotnictví se do půl roku nezlepší, ale budou změny

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články