Heger: Platy ve zdravotnictví porostou od ledna 2012, letos to prostě nejde

12. 1. 2011 – 13:21 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Heger: Platy ve zdravotnictví porostou od ledna 2012, letos to prostě nejde
Navyšování platů se bude týkat veškerého zdravotnického personálu, Foto: TOP09 | zdroj: NašePeníze.cz

AKTUALIZOVÁNO 18:20 - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vyzývá nemocniční lékaři k trpělivosti a slibuje jim, že již v roce 2012 by mohli dostat přidáno na mzdách. Ministr se na lékaře obrátil ve středu otevřeným dopisem.

"Opakovaně a poctivě zdůrazňuji, že Vám nemohu zvýšit mzdy již letos. Jste-li však ochotni připustit, že se jejich zvyšování nastartuje alespoň příštím rokem, mohu Vám tento slib s dobrým svědomím dát," napsal Heger.

Doplnil, že navyšování platů se bude týkat veškerého zdravotnického personálu. "Pokud ještě chvíli vydržíte snášet svůj pocit beznaděje a neodejdete, zvyšování úrovně financování nemocnic a mezd začne v příštím roce. Vím, že si to zasloužíte," napsal ministr.

 

TIP:  Heger: Kde vzít peníze na vyšší platy lékařů? Pouze lepším hospodaření nemocnic

 

Při reformování zdravotnictví podle něj neexistují žádná zázračná, rychlá ani násilná řešení. "To je důvod, proč Vás žádám, abyste zůstali," zakončil svůj dopis Heger.

 

<%Anketa236%>

 

Předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel dopis ostře zkritizoval. Podle něj ministerstvo s lékaři nikdy pořádně nejednalo a spíše je podceňovalo a snažilo se je rozdělit, což se děje i nyní. "Opravdu se domníváte, pane ministře, že skoro čtyři tisíce lékařek a lékařů, kteří podepsali výpověď, jsou tupé stádo manipulované hrstkou agresivních odborářů? Ne, to je přání otcem myšlenky," píše Engel ve svém vlastním dopise.

 

TIP: Většina nemocnic letos hospodařila se ziskem, daří se těm státním

 

Engel také napsal, že odcházející lékaři nikoho nestraší, nikomu nevyhrožují. "To je omyl. Odcházející lékaři se sami cítí jako rukojmí špatného systému a lidí bez dobré vůle, nyní jsou navíc vystaveni nevybíravé desinformační kampani vyděšených politiků všech úrovní. Rozhodli se špatný systém opustit," tvrdí.

Ministrův slib na zvýšení platů od roku 2012 považuje šéf LOK za nereálný: "Jestli chcete na odchodech lékařů něco změnit, konejte. Jste přece taky lékař. Jste odpovědný člověk v odpovědné funkci. Jste slušný, pracovitý a chytrý člověk. Máte všechny prostředky se podle toho chovat."

Při reformování zdravotnictví podle něj neexistují žádná zázračná, rychlá ani násilná řešení. "To je důvod, proč Vás žádám, abyste zůstali," zakončil svůj dopis Heger.

Právě finanční ohodnocení nemocničních lékařů je důvodem podání jejich hromadných výpovědí ke konci loňského roku v rámci výzvy Děkujeme, odcházíme, kterou organizuje Lékařský odborový klub (LOK). Oficiálně kampaň odbory spustily v září a požadovaly, aby se mzda lékařů pohybovala na úrovni 1,5násobku průměrné mzdy pro absolventy a trojnásobku pro atestované lékaře.

K akci se připojily téměř čtyři tisíce lékařů.

V pátek odbory ohlásily druhou fázi této kampaně, další výpovědi lékařů tak mohou ještě přijít. 

-Zuzana Fojčíková,MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články