Heger: Platy zdravotníků mají vyjadřovat úctu k jejich práci, ale šetřit se musí

10. 9. 2010 – 9:01 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Heger: Platy zdravotníků mají vyjadřovat úctu k jejich práci, ale šetřit se musí
Rozhořčení zdravotníků ministr chápe, protože podle vývoje za poslední roky spíše očekávali zvýšení než snížení platů, Foto:Leoš Heger | zdroj: NašePeníze.cz

Platy zdravotníků by měly vyjadřovat úctu k jejich práci, ale v současné době se i zaměstnanci ve zdravotnictví musejí podílet na úsporách, napsal ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v dopise zdravotníkům, který ve čtvrtek zveřejnilo ministerstvo na svém webu.

"Věřím také, a udělám pro to ve své funkci maximum, že se po krizi pozitivní vývoj ve zdravotnictví znovu obnoví," uvedl ministr.

Heger v dopise uklidňuje pracovníky ve zdravotnictví, že se bude snažit o to, aby nové tarifní tabulky co možná nejvíce zohlednily specifika jejich profese. Reagoval tak na protesty proti vládním návrhům na zavedení jednotné tabulky pro výpočet mezd pro státní zaměstnance, která by v důsledku snížila pevnou část platu a zvýšila pohyblivou. Pro lékaře by to podle lékařské komory znamenalo pokles v platu o 14 až 40 tisíc korun měsíčně.

"Události posledních dnů a vyjádření pana premiéra, pana ministra financí a pana ministra práce a sociálních věcí jasně naznačují, že vše není definitivně uzavřeno," napsal Heger. V listu poznamenal, že změny v zákoníku práce umožňující snížení platu jsou možné zavést až od nového roku a legislativní proces bude trvat až do prosince. Bude proto podle něj dost prostoru pro jednání.

Rozhořčení zdravotníků ministr chápe, protože podle vývoje za poslední roky spíše očekávali zvýšení než snížení platů. "Chápu proto všechny reakce a je mi jasné, že nenaplněná očekávání mohou vést až k sociálním nepokojům," konstatoval. Především jej mrzí, že se lidé ve zdravotnictví cítí zneváženi a odsunuti na vedlejší kolej. „Nebylo to ale cílem a velmi se vám za to omlouvám,“ prohlásil.

 

-David Jareš, Mediafax

K tématu:

- Platy ve zdravotnictví přes hrozby demonstrací klesnou. Kolik si sestry vydělají?

- Heger: Platy lékařů mají být vázané na hospodaření zdravotnických zařízení

- Komunisté chtějí bojovat za platy zdravotníků

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články