Heger: Problémy s hospodařením má jen VZP, a to vlastní vinou

11. 10. 2012 – 14:45 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Heger: Problémy s hospodařením má jen VZP, a to vlastní vinou
Horák ve středu večer uvedl, že za ztráty pojišťoven v letošním roce je plně odpovědné ministerstvo zdravotnictví, protože nedokáže prosadit zákony, které by pojišťovnám zajistily finanční stabilitu. Foto: TOP09 | zdroj: NašePeníze.cz

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ve čtvrtek odmítl kritiku šéfa Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavla Horáka, že nedělá dost pro zdravotní pojišťovny. Jediná pojišťovna, která má problémy s penězi je VZP, sdělil Heger.

"Finanční zdraví VZP je na hranici, již v pololetí hlásila, že má na účtech posledních 750 milionů a její situace se tedy horší. Děje se to však pouze u VZP a situaci jsme se opakovaně snažili řešit přerozdělením prostředků podle toho, o jak nemocné klienty pečuje. Ani na to se tedy pojišťovna již nemůže vymlouvat," uvedl ministr.

VZP podle něj také platí nemocnicím více peněz nad úroveň úhradové vyhlášky než ostatní pojišťovny dohromady. "To svědčí o tom, že platby jsou řešeny velmi nekultivovaně a neregulovaně," podotkl Heger. Také vnitřně je VZP podle něj značně rozložena.

"O tom svědčí fakt, že ani tři čtvrtě roku po konci roku 2011 nemají nemocnice od pojišťovny na účtech zbytek plateb za toto období. Neumím si představit jinou firmu, která by takto hospodařila," uvedl.

Horák ve středu večer uvedl, že za ztráty pojišťoven v letošním roce je plně odpovědné ministerstvo zdravotnictví, protože nedokáže prosadit zákony, které by pojišťovnám zajistily finanční stabilitu.

"Neřekl bych, že ministerstvo přímo zadlužuje systém zdravotních pojišťoven, nicméně neučinilo žádné kroky pro to, aby se v něm obnovovala rovnováha," vysvětlil Horák a dodal: "Ministerstvo zdravotnictví tvoří legislativu i podzákonné normy. Makroekonomicky se však v tom systému od roku 2006 nezměnilo prakticky nic."

Celkové náklady veřejného zdravotního pojištění za loňský rok podle Ústavu zdravotnických informací a statik ČR převyšovaly příjmy o více než pět miliard korun. Výdaje systému na jednoho Čecha vloni činily 21 155 korun, což bylo o 1,3 procenta více než o rok dříve.

Zuzana Fojčíková, Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články