Heger si nechal prověřit aktuální platy lékařů. Primář má stejně jako poslanec

13. 11. 2011 – 8:54 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Heger si nechal prověřit aktuální platy lékařů. Primář má stejně jako poslanec
Zdravotní sestry nepodpoří lékařské protesty, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ministr zdravotnictví Leoš Heger si kvůli sporu s odbory o to, kdy a jak má proběhnout slibované přidávání doktorům, nechal zpracovat od ministerstva práce statistiku lékařských platů a jejich vývoje. Nejsou bídné, ale ani závratné a letos rychle rostou, informuje v sobotním vydání deník MF DNES.

Primář má 76 tisíc, zhruba stejně jako poslanec a jeho plat za posledních patnáct let rostl rychleji než tuzemská ekonomika. Průměrně si lékař vydělá měsíčně 61 tisíc, zatímco průměrný český plat letos činil necelých 24 tisíc. Vyplývá to z čerstvých statistik, které vedle Hegera získala i MF DNES.

Mezi lékaři berou nejvíc chirurgové. Jejich průměrný hrubý měsíční příjem je 66 tisíc korun. Ovšem včetně odměn, příplatků a náhrad. Zato průměrný plat praktických lékařů je 44 tisíc, vrchní sestra si vydělá o čtyři tisíce méně.

TIP: Lékaři si neuvědomují, jak dobře se mají, tvrdí ministerstvo

Z velkých špitálů platí nejlépe pražská Nemocnice Na Homolce, průměrný příjem lékaře je tady 78,5 tisíce korun, což je oproti loňsku přilepšení o 9,5 tisíce korun. A o dvacet tisíc víc, než je průměrný příjem kolegů v pražské Všeobecné fakultní nemocnici, která platí ze všech fakultních nemocnic nejméně, popisuje MF DNES.

Letos rostly platy zdravotnickému personálu téměř nejrychleji za posledních patnáct let. Nepřekonaly jen skokový růst za ministra Bohumila Fišera, který lékařům přilepšil patnácti procenty. "Od roku 1995 vzrostl hrubý domácí produkt o 150 procent, průměrná mzda o 188 procent a průměrný plat lékaře se zvýšil o 216 procent. Platy lékařů tak rostly rychleji než zbytek ekonomiky," odmítá v MF DNES výtky odborů náměstek ministra Petr Nosek.

Zdravotní sestry nepodpoří lékařské protesty

Česká asociace sester (ČAS) nepodpoří akce na podporu zvýšení platů v nemocnicích.

Ministr zdravotnictví Luboš Heger (TOP 09) slíbil prozatím růst mezd od ledna o 6,25 procent. Sestry očekávají, že jim tarifní platy porostou o deset procent.

Tohoto zvýšení chce ministr zdravotnictví dosáhnout až v průběhu roku 2012, což odbory považují za porušení únorového memoranda. Pokud by se zvyšovalo postupně, chtějí zdravotní sestry zvýšení v pololetí roku 2012 o 13,75 procenta tak, aby se průměr zvýšení platů dostal na deset procent.

Memorandum o růstu platů sester podepsala prezidentka ČAS Dana Jurásková s ministrem zdravotnictví v únoru. Podobnou dohodu sepsal s ministrem zdravotnictví také šéf lékařských odborů Martin Engel

ČAS se neúčastnila jarních lékařských protestů a nehodlá se připojit ani k happeningům "Zůstáváme, splňte sliby", které od tohoto týdne budou probíhat po celé republice.

Happeningy pořádají lékařské, zdravotnické odbory a profesní unie zdravotnických pracovníků.

-Zdenek Michora | MED

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články