Hoteliéři v Praze prudce zlevnili. Ceny spadly o 26 procent

11. 2. 2013 – 12:17 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Hoteliéři v Praze prudce zlevnili. Ceny spadly o 26 procent
A zatímco v Praze hotelové ceny klesají, v Krkonoších kvůli sezónnosti nejvyšších českých hor strmě rostou. , Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Na ubytování v Praze lze oproti minulému měsíci ušetřit celou čtvrtinu ceny. Dvoulůžkový pokoj je v těchto dnech nabízen v průměru za 1 796 Kč, ještě v lednu si přitom hoteliéři za stejné ubytování účtovali o 636 korun více.

Zimní snížení cen je obvyklé v ubytovacích zařízeních téměř po celé Evropě, většinou však jen v řádu několika procent. Praha je jedinou z evropských metropolí, kde se ceny propadly takto prudce. Vývoj v dalších městech EU, s výjimkou karnevalových Benátek a Barcelony, nepřesahuje klasické kolísání cen. Náhlý pokles cen stojí za pozornost i proto, že počet hotelových hostů má dle údajů ČSÚ v posledním měsíci zimy již vzestupnou tendenci.

Důvodem zdánlivě alarmující situace však není snižující se oblíbenost Prahy mezi zahraničními turisty. Podle údajů ČSÚ totiž ve třetím a čtvrtém čtvrtletí 2012 do Česka naopak zamířilo více návštěvníků než ve stejných obdobích roku 2011. Ceny se proto nyní dostávají na standardní únorovou úroveň, v meziročním srovnání poklesly o výrazně méně drastická čtyři procenta.

Hoteliéři v Krkonoších prudce zdražují

A zatímco v Praze hotelové ceny klesají, v Krkonoších kvůli sezónnosti nejvyšších českých hor strmě rostou. Zatímco ještě v prosinci průměrná cena hotelového pokoje ve Špindlerově Mlýně činila 1 792 Kč, v lednu již poskočila na 3 430 Kč. Přenocování tak milovníky zimních sportů vyšlo meziměsíčně o 1 680 Kč dráž. Ceny navíc i nadále rostou. Jen o něco lepší je situace v nedalekém Harrachově, kde lyžaři za ubytování zaplatí v průměru 2 309 Kč, tedy o 23 procent více než předchozí měsíc.

Následující přehled ukazuje vývoj cen ubytování v českých městech za posledních šest měsíců. Ceny za běžný dvoulůžkový pokoj jsou kalkulovány na základě jednoho milionu vyhledávání na portálů zprostředkovávajícím ubytování.

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články