Hráči na automatech budou ze zákona registrovaní, jinak si nezahrají

17. 6. 2015 – 22:13 | Zákony | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Hráči na automatech budou ze zákona registrovaní, jinak si nezahrají
Nový zákon navrhuje regulaci a počítá se vznikem databází na finančních úřadech, které jednoduše řečeno budou kontrolovat, kdo hraje a za čí peníze. | zdroj: NašePeníze.cz

Registrace, které bude kontrolovat finanční úřad - tak by mohl vypadat nový loterijní zákon v praxi. Každý, kdo si bude chtít zahrát, bude muset nejprve vytáhnout občanský průkaz a bude zapsán do databáze - teprve potom získá takzvanou hráčskou kartu.

A tuhle kartu bude moci finanční úřad zablokovat, pokud například zjistí, že daný hráč přišel o práci.

"Nepřiměřená regulace, obrovské daňové zatížení, které diskriminuje podnikatele a těm nelegálním nahání hráče přímo do chřtánu", vyjmenovává senátor a majitel sítě sázkových kanceláří Ivo Valenta slabiny stávajícího loterijního zákona, který podle něj znevýhodňuje legální provozovatele oproti těm nelegálním.

Nový zákon to má změnit. Navrhuje mírnou regulaci a počítá se vznikem databází na finančních úřadech, které jednoduše řečeno budou kontrolovat, kdo hraje a za čí peníze.

A jak to bude celé fungovat? Napojení hráčských karet na finanční úřady umožní kontrolovat, zda dotyčný gambler nehraje za sociální dávky nebo zda nevězí až po uši v dluzích a stejně holduje automatům nebo ruletě.

"Už dnes spousta provozovatelů využívá možnosti dobrovolných registrací, protože aby sociálně slabí nebo závislí prohrávali své výplaty, to nikdo z nás nechce," dušuje se Valenta. Ministerstvo financí navíc odhaduje, že jsou u nás v současnosti stovky nelegálních hráčských doupat.

Vynalézaví Češi pokaždé totiž vždycky rychle našli způsob, jak zákon obcházet. Herní automaty přeprogramovali na kvízomaty a herny přejmenovali na soukromé kluby. Daňové úniky z hazardu jdou do desítek miliónů a s problémem si neví rady podle ministra financí ani policie.

Nový loterijní zákon už je ale na spadnutí. V nejbližších dnech ho projedná vláda a pak poputuje do Sněmovny.

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články