Hračky pro děti: Jak vybrat správně aby si dítě neublížilo a nenudilo se?

25. 9. 2009 – 1:01 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Hračky pro děti: Jak vybrat správně aby si dítě neublížilo a nenudilo se?
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Každý zodpovědný rodič se snaží svému dítěti pořizovat vhodné hračky, ať už vzhledem k jeho věku nebo z hlediska rozvoje jeho schopností a dovedností. Ona totiž hračka není \"jen hračka\" - správným výběrem můžete ovlivnit vývoj svého dítěte, rozvíjíte jeho intelekt a pro děti jsou hračky zdrojem inspirace, fantazie a pomocníkem při chápání základních fyzikálních jevů. Dítě má obrovskou představivost, a tak z obyčejného klacíku může být meč, panenka nebo tužka do písku, z malého prkénka má lodičku.


Základní pravidlo zní - nezavalit dítě velkým množstvím hraček! Pokud má dítě hraček příliš mnoho, není si pak schopno s nimi pořádně hrát a využít jejich potenciál k svému rozvoji. A pokud už u vás nastala situace, že je dětský pokojíček doslova přeplněn hračkami všeho druhu, existuje jednoduchá pomoc. Uložte některé hračky do krabice a tu ukliďte z dohledu dítěte.

- Pořídit dětem byt můžete i zadarmo, zaplatí ho někdo jiný
- Finance: Kolik stojí děti a kde na ně vzít?
- V Česku chybí mateřské školky, stát neplní kvóty. Nahradí je firemní školky?

Když ji pak po měsíci, dvou vyndáte, uvidíte tu radost z \"nových hraček\". Pak zase schovejte jiné hračky a takto můžete pokračovat donekonečna.

Další pravidlo je, vybírat dítěti hračky přiměřené jeho věku. Je nesmysl koupit dvouletému dítěti složitou stavebnici, s tím že do toho doroste. Radost mu s ní určitě neuděláte a několik let mu bude ležet v pokojíčku, až mu zevšední a nebude pro něj atraktivní ani ve věku, pro který byla původně určena.

A nebojte se koupit holčičce auto a nářadí a chlapečkovi panenku nebo medvídka a nádobí na vaření. Vždyť děti prostřednictvím hraček poznávají okolní svět a vůbec není na škodu, když poznají i svět opačného pohlaví. A kdoví, třeba z Vaší holčičky vyroste výborná řidička a z Vašeho kluka skvělý šéfkuchař.

Je třeba také s ohledem an věk dítěte neopomenout zdravotní nezávadnost hraček. Ačkoliv se mnoho spotřebitelů domnívá, že evropská legislativa stanovuje výrobcům a dovozcům povinnost zkoušet a hodnotit hračky nezávislou institucí, opak je pravdou. Veškerá odpovědnost za bezpečnost vyráběné hračky je na subjektu, který uvádí hračku na trh Evropské unie. Výrobci a dovozci sice hračky testují a mnohdy i certifikují, ale jak se ukázalo, ani tento způsob kontroly bezpečnosti hraček není dostatečně účinný. Při  kontrolách Českou obchodní inspekcí bylo zjištěno, že kvalitní  materiály, z nichž byly hračky vyrobeny pro účely testování v laboratoři, jsou pro sériovou výrobu nahrazovány cenově méně nákladnými a mnohdy bezpečnostně a zdravotně nevyhovujícími surovinami.

V současné době existují v České republice tři druhy symbolů označujících kvalitní a bezpečnou hračku. Je otázkou zda to není pro naší malou republiku mnoho. Co mají takto označené hračky společného a čím se liší. Společné a pro spotřebitele potěšitelné, je konstatování, že u všech označení je podmínkou, že hračka prošla nezávislou zkušebnou a je bezpečnostního hlediska nezávadná.  Spotřebitel nemůže udělat chybu, pokud se rozhodne takto označené zboží zakoupit. Rozdíl je hlavně pro výrobce a dovozce v nákladech na její získání.


Více informací k bezpečnosti hraček najdete na stránkách zkušebního ústavu.

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články