Hrozí vyvádění peněz z tuzemských bank?

11. 12. 2011 – 20:45 | Banky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Hrozí vyvádění peněz z tuzemských bank?
Daleko jednodušeji by se podle Singera zahraniční mateřské banky dostaly k penězům, kdyby české banky prodaly, Foto:ČNB | zdroj: NašePeníze.cz

Pro zahraniční mateřskou banku ve finančních problémech je snazší prodat její dceřiný bankovní ústav v Česku, než z něj vyvádět peníze. V pátek to řekl guvernér České národní banky (ČNB) Singer senátorům při projednávání zprávy o výkonu dohledu nad finančním trhem v roce 2010.

ČNB předkládá každý rok Poslanecké sněmovně, Senátu a vládě zprávu týkající se loňského dohledu státu nad finančním trhem.

Zákonodárci ale využili páteční přítomnosti guvernéra ČNB v Senátu a zasypali ho dotazy. Senátor Vladimír Dryml (ČSSD) se ho například zeptal, jak vnímá, že ratingová agentura Standard & Poor's zařadila rating "A" skupiny Erste Group, která je vlastníkem tuzemské České spořitelny, do režimu pozorování s výhledem jeho možného snížení.

Singer řekl, že by snížení ratingu mateřské Erste Group pochopitelně zasáhlo Českou spořitelnu. "Protože dcera nemůže mít vyšší rating než matka," pokusil se guvernér použít netradiční přirovnání.

Vzápětí ale mírnil obavy, když senátory ujistil, že Erste Group má poměr úvěrů vůči vkladům pod 70 procenty a nepotřebuje tedy žádné dodatečné financování a tudíž ani získávat peníze od své české dceřiné banky.

Přesto se podle guvernéra nedá vyloučit, že by se některá z mateřských zahraničních bank nepotřebovala dostat k penězům z Česka. Nicméně vyloučil, že by to bylo formou vyvedení peněz směrem do zahraničí.

"V tuto chvíli je v platnosti naše dohledové opatření, které nutí a zavazuje české dcery, aby v okamžiku, kdy by chtěly zvýšit expozici vůči matkám nad nějaký dlouhodobý standard, který zdaleka nevyužívá povoleného rámce, tak nám to musí oznámit dopředu a čekat na naše svolení," vysvětlil. Podobné opatření podle něj funguje i v případě vyplacení dividend.

Daleko jednodušeji by se podle Singera zahraniční mateřské banky dostaly k penězům, kdyby české banky prodaly. "Je třeba si uvědomit, že většina našich bank je velice kvalitní aktivum v rámci skupiny, a kdyby se rozhodla skupina nějakým způsobem získat hodnotu, tak je pro ni mnohem snadnější a bezpečnější prostě prodat jednotlivou dceru, protože ty představují velice hodnotné aktivum," konstatoval.

Naopak, pokud by mateřské banky vyvedly z ČR finance bez souhlasu ČNB, snížilo by to podle slov Singera cenu českých bank, tedy jejich vlastního majetku.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's ve čtvrtek informovala, že zhoršila po zveřejnění potřeby nového kapitálu v evropských bankách některým z nich rating. Rating tuzemské ČSOB Pojišťovny zhoršila S&P o jeden stupeň na BBB+, protože v něm zohlednila snížení ratingu jejího většinového vlastníka, belgické skupiny KBC.

Současně S&P zařadila rating "A" skupiny Erste Group, vlastníka České spořitelny, do režimu pozorování s jeho možným snížením. S&P tak učinila poté, co podle Evropského bankovního úřadu (EBA) vyšlo najevo, že rakouská bankovní skupina Erste Group bude podle nových požadavků na kapitálovou přiměřenost potřebovat navýšit kapitál o 743 milionů eur.

-Tomáš Paták | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články