Hudební festivaly: Bez pojištěného auta raději nejezděte!

4. 8. 2009 – 19:37 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Hudební festivaly: Bez pojištěného auta raději nejezděte!
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Letní počasí je pro mnoho lidí spojeno s návštěvou některého hudebního festivalu. Nemilým překvapením na závěr ale bývá vykradené či poškozené vozidlo. Nejen z těchto důvodů je dobré mít dobrou havarijní pojistku. Tu si navíc můžete vyřídit už i po telefonu.


Na hudebních festivalech, kde je zvýšená koncentrace vozidel nezřídka dochází k vloupání do vozů. Časté jsou i poškození vzniklé neopatrným parkováním. Bohužel zjistit viníka dopravní nehody, pokud nejste v momentě poškození u vozidla, bývá téměř nemožné. „Každoročně se setkáváme s desítkami případů nehod či vloupání, které vznikly tímto způsobem,“ potvrzuje Jaroslav Král, ředitel odboru řízení produktů ČSOB Pojišťovny. Evidovat přesnou statistiku je bohužel problematické. „Odhadujeme, že takových případů je mnohem více. Obvykle ide o menší škody na majetku, které nejsou zejména u dopravních nehod při současné zákonné úpravě - bez nutnosti volání Policie - často nikde zaznamenány,“ vysvětluje Jaroslav Král.  

Pro škody na vozidle doporučujeme mít sjednáno havarijní pojištění, které krom škod při střetech, pádech, nárazech či například povodních kryje i případné škody z vandalismu či škody z odcizení vozidla nebo jeho části. Pro škody na zavazadlech či osobních věcech je v nabídce doplňkové pojištění, které takové škody uhradí nejen při poškození v rámci havárie vozidla, ale samozřejmě i v případě odcizení těchto věcí při vloupání do vozidla.

Zejména pokud se chystáte na hudební festival či podobnou akci, doporučujeme dodržovat  několik základních pravidel:
-    nenechávejte věci na viditelných místech v autě
-    ujistěte se, že je vozidlo skutečně zamčené, když odcházíte
-    neparkujte pokud možno vozidlo příliš stranou hlavního dění - nahráváte tak případnému vloupání
-    pokud je to možné, parkujte na osvětleném místě
-    nenechávejte v autě cenné předměty

Havarijní pojištění je vhodné nejen u novějších vozidel. Častým jevem jsou například srážky se zvěří. Škoda se v takovém případě i u staršího vozidla může vyšplhat do poměrně vysokých částek.  S poškozením vozidla zloději to bývá bohužel podobné. Zloděj ve chvatu často rozbije nejen okýnko vozidla či vylomí zamykání vozu, ale také poškodí palubní desku a ostatní interiér při pokusu získat například autorádio. Výjimkou nejsou ani vypáčené schránky u spolujezdce apod.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články