Hypotéky: Na státní podporu hypoték dosáhne více lidí

2. 6. 2009 – 10:33 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Hypotéky: Na státní podporu hypoték dosáhne více lidí
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Podle Lidových novin mají lidé kteří již dříve čerpali hypotéku a nezažádali si o podporu novou šanci tak udělat dodatečně. Pokud lidé čerpali Hypoteční úvěr v posledních čtyřech letech a v současnou době jim není více než 40 let, se možná dočkají možnosti zažádat si o státní úrokovou dotaci. Počítá s tím návrh ministerstva pro místní rozvoj (MMR), kterým by se změnily podmínky pro vyplácení tohoto příspěvku.


„Ministerstvo chtělo podle původní představy návrh ve vládě prosadit do 30. června s účinností od počátku letošního října,“ vysvětluje Pavel Rakouš, ředitel odboru bytové politiky ministerstva pro místní rozvoj. „Mezi schválením a účinností musí být ponechána časová mezera minimálně tři měsíce, která poslouží k přenastavení všech příslušných obslužných softwarů a databází jednotlivých hypotečních bank. Zbrždění dané výměnou vlády ale zřejmě způsobí, že se tento návrh nepodaří do konce měsíce prosadit. Účinnost by tak mohla být až od ledna 2010,“ uvedl.

- Zájem o hypotéky v Česku poklesl o 31 pct, klesla i poptávka po nemovitostech
- Hypoindex.cz: Průměrná úroková sazba hypoték zůstává nad hranicí 5,50 %
- Chcete snížit daně o zaplacené úroky z bydlení? Nesmíte refinancovat!

Lidové noviny uvedly, že podle stávajících podmínek může o státní dotaci požádat jen klient, který si na hypotéku pořizuje minimálně dva roky starou nemovitost a je mu méně než 36 let. O tuto podporu je ale dnes nutné požádat nejpozději v den čerpání hypotéky, jinak klient ztrácí nárok po všechny další roky. Celkem má jednotlivec možnost čerpat dotaci nejdéle po dobu deseti let.

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,550 23,730
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články