I byt vám mohou podvodníci ukrást, kontrolujte katastr!

14. 8. 2014 – 11:28 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

I byt vám mohou podvodníci ukrást, kontrolujte katastr!
I bez platnosti nového občanského zákoníku bylo jednoduché zcizit nemovitost. Jen v roce 2012 ukradli podvodníci majetek v celkové hodnotě 1,5 miliardy korun. Důvodem byly podvody, chyby úředníků, nebo exekuční nároky zapsané v katastru nemovitostí. Foto: | zdroj: NašePeníze.cz

Byt vám může někdo vykrást, ale taky i ukrást. Podle nového občanského zákoníku je velice jednoduché změnit vlastníka nemovitosti. Nejčastějším způsobem je zfalšování smluvních dokumentů, které jsou potřeba pro převod nemovitosti.

I bez platnosti nového občanského zákoníku bylo jednoduché zcizit nemovitost. Jen v roce 2012 ukradli podvodníci majetek v celkové hodnotě 1,5 miliardy korun. Důvodem byly podvody, chyby úředníků, nebo exekuční nároky zapsané v katastru nemovitostí.

Tak jako si nenecháme cennosti v zaparkovaném autě, nezamčené kolo bez dozoru a v obchodních centrech si dáváme pozor na kapsáře, měli bychom si stejně dobře hlídat i své nemovitosti,“ říká Mgr. Michal Klusák, advokát serveru Katastr365.cz. „Kontrolovat stav své nemovitosti není přitom vůbec složité. Aby kontrola měla nějaký smysl, měla by být prováděna v pravidelných intervalech.

Je možné sledovat nemovitost i na denní bázi a při zjištění nějaké změny, zašle majiteli nemovitosti informaci obratem. Do katastru se můžete podívat i vy sami, jestli se něco nezměnilo.

Pro ty vlastníky, kteří se chtějí vyhnout soudům, nákladům za právníky a nejistotě, se doporučuje kontrolovat své nemovitosti každý den, a k opravě nevyhovujícího stavu využít úvodní 20denní lhůtu vyplývající z nového občanského zákoníku k nahlášení nesrovnalosti. Čím delší je prodleva mezi kontrolami, tím méně času zbývá na přípravu efektivní obrany,“ dodal Klusák.

Na ukradení nemovitosti stačí falešný nebo odcizený občanský průkaz, falešný notářský zápis o prodeji nemovitosti. Tohle stačí na to, abyste přišli o svůj pozemek, byt či dům.

Předejít nepříjemné situaci můžete občasnou kontrolou Katastru nemovitostí. „Sama si pravidelně zjišťovat a kontrolovat své katastrální výpisy je samozřejmě úmorné. Náš automatizovaný systém pro porovnávání zápisů zjistí třeba i jediný změněný znak a ohlídá, zda někdo na katastr nemovitostí nepodal podvodnou žádost o zápis s cílem omezit či zrušit vlastnická práva majitele. Při zjištění začínající změny zápisů okamžitě vyrozumíme klienta. Vydaná varování odesíláme na klientem poskytnuté kontakty – textovou zprávou na mobilní telefon a na e-mailovou adresu. Právě možnost zvolit si tu nejefektivnější formu vyrozumění o případném útoku zajišťuje dokonalý servis i v případě dovolené,“ říká Karolína Kovářová z firmy ReLock.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,310
USD 23,380 23,480
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články