I druhý obchodní týden na burze RM-SYSTÉM mínus

20. 1. 2011 – 17:11 | Tiskové zprávy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

I druhý obchodní týden na burze RM-SYSTÉM mínus
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

V uplynulém týdnu nastartovala v USA výsledková sezóna za poslední čtvrtletí roku 2010 a investoři si pokládají otázku, zda se firmám podařilo udržet nastolený trend rostoucích zisků.

Tradiční úvod vyhlašování výsledků obstarala společnost Alcoa, které se podařilo překonat odhady analytiků. Obchodování v Evropě významně ovlivnila aukce portugalských dluhopisů, před kterou byla ve vzduchu cítit mezi investory značná nervozita. Ta záhy po vyhlášení výsledku povedené aukce vyprchala. Velmi významnou informaci vypustil do světa také šéf Evropské centální banky, J.C. Trichet, který hovořil o rostoucích cenách energií a potravin, a možném zvýšení úrokových sazeb pro případ, že by byl ohrožen inflační cíl banky. Tato poznámka sice pomohla oslabující jednotné evropské měně, akciovým trhům však ubrala na entuziasmu. Nejvýznamnější světové trhy přesto v uplynulém týdnu atakovaly dvouletá až tříletá maxima. Domácí trhy se k těmto metám prozatím pouze pozvolna přibližují. Ukazuje se tedy, že nám svět ve zhodnocení sice mírně utíká, ale na druhou stranu, pokud se již někde hovoří o možné přeprodanosti, domácí burzy to nebudou.

Index RM v uplynulém týdnu mírně oslabil o 0,13 %, když na začátku týdne otevíral na hodnotě 2 514,28 bodů a v pátek uzavíral na hodnotě 2 510,97 bodů. Zobchodovaný objem byl oproti minulému týdnu nižší, přesto však opět překonal průměrný denní objem za rok 2010. Zobchodovány byly akcie za 198 351 milionů Kč a průměrný denní objem činil 39,67 milionů Kč. V posilování pokračují akcie AAA Auto, které přidaly 2,2 %, mírně nahoru vyrostly také akcie Jihočeských papíren Větřní o 2,47 % a nejvíce přidala Komerční banka, když posílila o 3,01 %. V úplně opačné pozici se nachází investoři u CETV, která v tomto týdnu oslabila o 6,83 %. O 5,69 % poklesly akcie McDonalds a po dlouhé době se museli se záporným výnosem smířit držitelé akcií NWR. Firemních zpráv tentokrát bylo pomálu, zajímavé informace se objevily u AAA Auto, nové cílové ceny a změněné doporučení obdržela Komerční banka, ČEZ a také Erste banka.

 

AAA Auto zvýšilo prodeje svých vozů
Akcie autobazarů značky AAA Auto v uplynulém týdnu posílily z hodnoty 22,7 Kč na 23,2 Kč a přidaly 2,2 %. Akcie tak pokračují v růstech z loňského roku, který byl pro společnost ve znamení oživení trhu s ojetými automobily. V úterý společnost oznámila prodeje vozů za 4. čtvrtletí roku 2010, které potvrdilo rostoucí zájem spotřebitelů o koupi vozu. Meziročně prodeje vozů v posledním kvartálu roku 2010 vzrostly o 24 % a prodalo se celkově 9 914 automobilů.

Nové cílové ceny u bank, ČEZ a Deutsche Telecom
Chybějící firemní zprávy nahradila v uplynulém týdnu změněná doporučení a nové cílové ceny pro některé tituly. Inkoustem se nešetřilo hlavně u ČEZu, kterého se týkala nejen změněná doporučení, ale také nové cílové ceny. Největšími optimisty se dle cílových cen u ČEZu stali v uplynulém roce analytici věhlasné investiční banky Goldman Sachs. Ti ze svých cílových cen v závěru roku mírně ubrali, když sáhli ke snížení cílové ceny na 973,9 Kč. V tomto týdnu analytici Goldman Sachs ponechali cílovou cenu na této hodnotě, sáhli však k zařazení nižšího stupně doporučení. Úplně opačný názor mají v BNP Paribas, jejichž analytici zvýšili cílovou cenu o rovných 200 Kč na 1 040 Kč. Zároveň také vydali doporučení, podle kterého by měl ČEZ překonat zhodnocení sektoru až o 5 %, použili tedy outperform.

Jestliže největším oblíbencem Goldman Sachs byl v uplynulém roce ČEZ, pak konkurenční Morgan Stanley jednoznačně preferovali Komerční banku. V uplynulém týdnu si zde dali dohromady atraktivní dividendový výnos se silným cash flow a zvýšili cílovou cenu z 5 000 Kč na nových 5 200 Kč. Podobně jako u ČEZu řadí neutral analytici švýcarské UBS na adresu Erste banky. Cílová cena v tomto případě zůstala nezměněna na 36 Eur (přibližně 880 Kč). Nového doporučení se dočkaly ještě akcie Deutsche Telecom, u kterého analytici Barclays Capital doporučují podvážit titul v portfoliu, cílová cena zůstala zachována na 262 Kč. Akcie Deutsche Telekom na burze RM-SYSTÉM v uplynulém týdnu oslabily o 1,83 % a cena poklesla na 241,50 Kč.

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články