I zamilovaní by měli mít smlouvu o půjčce. Láska je slepá, ale dluhy vidí

1. 9. 2014 – 0:07 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

I zamilovaní by měli mít smlouvu o půjčce. Láska je slepá, ale dluhy vidí
Poradny při finanční tísni pak plní ženy, které se dostaly do finančních problémů kvůli tomu, že v zamilovanosti půjčili svému novému příteli peníze. Případně si vzaly půjčku od banky s tím, že dluh bude splácet partner. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Půjčit si je v dnešní době velice jednoduché. Ze všech poutačů se na nás valí levné a výhodné půjčky. Lidé však řeší svou finanční situaci i půjčkami od přátel, či kolegů. Peníze však dělají i z dobrých přátel jen známé nebo dokonce nepřátele. Češi jsou podle nedávného průzkumu při půjčování peněz svým známým velice nezodpovědní a nepoučitelní. Zvlášť, když se půjčka týká zamilovaného páru.

Když nepůjčí banka, pomůže kolega

Zalepit díru v rodinném rozpočtu je pro leckoho jednodušší penězi od kamaráda. Ten přeci neřeší schopnost splácet, předchozí finanční prohřešky ani aktuální zůstatek na účtu. Jenže věřitelé by si takové kolegy měli aspoň trochu prověřit a případně jim peníze nepůjčovat.

Průzkumu se účastnilo 1 248 respondentů a přes 87 procent dotázaných ani nenapadlo, že by si svého budoucího dlužníka měli jakýmkoli způsobem prolustrovat. Jen málo z dotázaných věřitelů by si zjišťoval, zda dotyčný není v exekuci, nebo jakou má platební morálku. Přitom se nejčastěji nejedná o částky v řádech stovek, ale tisíců korun.

Průměrná částka, kterou si lidé půjčují od kamarádů je 23 tisíc korun. Neobvyklé nejsou ani půjčky přesahující 50 nebo 100 tisíc korun. Záleží také na tom, jaké má věřitel možnosti.

Nejhůř se říká o menší částky

Kolega si zapomene doma peněženku a vy nemáte to srdce nechat ho celý den hladovět. Jenže dny ubíhají a půjčená stokoruna stále zůstává v cizí peněžence. Vaše rodina kvůli tomu rozhodně nějak strádat nebude, ale rozhodně to není příjemná situace.

Čím vyšší částku lidé půjčují, tím je vyšší i opatrnost věřitelů. Při půjčce do pěti tisíc korun si svého kolegu neprověřuje skoro nikdo. U půjčky nad 20 tisíc korun už je opatrnost vyšší.

I zamilovaní by měli mít smlouvu o půjčce

„V segmentu nefiremních pohledávek je v tomto ohledu nejhorší situace u čerstvě zamilovaných párů a také mezi příbuznými,“ konstatuje Kateřina Procházková, tisková mluvčí poradenského portálu poradnaveritele.cz a dodává, že „nejvíce a nejlehkovážněji svým novým partnerům půjčují obvykle ženy nad 30 let, které až dosud žily poměrně skromně a dokázaly si našetřit určitou finanční rezervu. Z obavy, aby díky odmítnuté půjčce nepřišly o svoji novou lásku, se pak vrhají doslova do finančního kaskadérství. Bez rozmyslu a bez smlouvy předávají svému novému partnerovi poměrně vysoké částky. Absenci dokladů pak vysvětlují tak, že se bály, aby podpis smlouvy nevypadal jako projev nedůvěry.“

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články