I zapomenutá kreditní karta vás může připravit o hypotéku

24. 9. 2014 – 18:23 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

I zapomenutá kreditní karta vás může připravit o hypotéku
Vy si sice na svou kreditní kartu v šuplíku vzpomínáte jen matně, ale banka, o které žádáte o hypotéku o vašem dluhu-nedluhu, ví všechno. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Hluboko v šuplíku máte kreditní kartu, kterou jste už dlouho nepoužili. I když s ní neplatíte a nevyužíváte služeb banky, neznamená to, že karta není aktivní. Zavařit vám tato malá plastová kartička a hlavně dávno podepsaná úvěrová smlouva hlavně tehdy, žádáte-li o hypotéku.

Vy si sice na svou kreditní kartu v šuplíku vzpomínáte jen matně, ale banka, o které žádáte o hypotéku o vašem dluhu-nedluhu, ví všechno. Každá banka sice posuzuje bonitu klienta podle jiných kritérií, ale kreditní karty, kontokorenty nebo spotřebitelské úvěry mohou zapříčinit, že vám banka půjčí měně, nebo také vůbec. V praxi může kreditní karta způsobit, že klient dosáhne na hypotéku o čtvrtinu nižší.

„Co se týče kreditních karet a kontokorentů, některé banky je vůbec neřeší. Samozřejmě je důležité, když jsou korektně spláceny a když se jejich limity pohybují v rozumných a zdravých mezích. Pak kreditní karta vůbec nemusí být počítána k tíži bonity a jako by neexistovala,“ doplňuje Jan Kruntorád, předseda představenstva společnosti Gepard Finance.

Někteří lidé svoje finanční problémy řeší půjčkou kvůli půjčce a tím se dostávají do dluhového kolotoče. Takovým klientům banky hypotéku určitě nedají. Právě neuvážené zacházení s kreditní kartou a s dalšími úvěrovými produkty mají za následek nekonečné finanční problémy.

Pozor si dávejte i na kreditky, které jsou nabízeny na ulicích jako slevové karty. „K jedné obyčejné kartě, na kterou se v obchodě načítají body a nic víc jsem si vzala ještě jednu slevovou kartu. Prý když s ní budu platit, získám dvojnásobek bodů. Jenže kartu jsem nakonec vůbec nepoužila a někam založila. Půl roku potom jsem si chtěla vzít hypotéku a banka mi sdělila, že nejdřív musím tuto kreditku vypovědět, jinak mi hypoteční úvěr neschválí,“ popisuje svoji zkušenost Martina z Prahy.

Tyto karty určitě nejsou špatné, jen si podpis každé smlouvy pořádně rozmyslete a přečtěte si dané náležitosti. Záleží také na typu karty a úvěrových limitech.

„Banky, které kreditní karty i povolené debety při posuzování bonity zohledňují, pak považují stanovené procento úvěrového rámce těchto závazků za měsíční náklad klienta. A nezáleží přitom na skutečnosti, zda klient z kreditní karty peníze skutečně čerpá či nikoliv. Bez ohledu na skutečnou výši zůstatku kreditní karty banka vychází z faktu, že dnes sice klient nemusí čerpat nic, ale hned zítra může klidně vyčerpat veškeré dostupné finance. Rázem by se tak klient mohl ocitnout v situaci, že se mu suma měsíčních splátek zvýší o tisíce, čemuž se banky kvůli jeho schopnosti splácet snaží předcházet,“ říká Kruntorád.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články