Indové budou žalovat Facebook, Google, Yahoo a další weby

15. 1. 2012 – 10:40 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Indové budou žalovat Facebook, Google, Yahoo a další weby
Google v prosinci prohlásil, že odstraňuje obsah, který porušuje zákon nebo vlastní standardy společnosti, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Indičtí prokurátoři se poprvé v historii chystají podat žalobu na Facebook, Google, Microsoft, Yahoo a další webové stránky, které odmítly odstranit materiál urážející indické vůdce a náboženské postavy. Informuje o tom webový portál listu Washington Post.

Indové se chtějí bránit proti urážlivým zobrazením premiéra Manmohana Singha nebo političky Sonii Gándhíové, další výtky se týkají zesměšňování náboženských postav a principů. Na inkriminovaných webech se například objevil obrázek nečistých prasat probíhajících Mekkou, nejsvětějším muslimským městem.

Vláda se v pátek obrátila na soud v Novém Dillí s tím, že už shromáždila dostatek materiálu k tomu, aby provozovatele 21 webových stránek žalovala za „podporu nepřátelství mezi jednotlivými třídami a vyvolávání předsudků vůči národní integraci“.

Proces by mohl pro firmy znamenat pokuty a vést až k pěti letům vězení, ačkoli žalobci zatím uvedli pouze jména společností a nikoli jejich konkrétní funkcionáře.

Ministr telekomunikací Kapil Sibal podle svých slov už v prosinci provozovatele stránek žádal, aby sami navrhli opatření na kontrolu urážlivého materiálu. Ti ale tvrdí, že nemohou nic dělat. Na současná obvinění zatím nereagovali.

Google v prosinci prohlásil, že odstraňuje obsah, který porušuje zákon nebo vlastní standardy společnosti. „Pokud je ale obsah legální a neporušuje naše pravidla, nebudeme ho stahovat jen proto, že je kontroverzní. Věříme, že lidé mají různé názory, a dokud jsou legální, měli bychom je respektovat a chránit,“ napsala firma ve svém prohlášení.

Podle Sibala nestačí, aby se firmy operující v Indii řídily americkým právem. Musí také reflektovat indické zvyklosti.

-Lucie Sovová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články