Inflace je v Česku nejnižší za posledních šest let

10. 8. 2009 – 21:38 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Inflace je v Česku nejnižší za posledních šest let
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Podle dnes zveřejněných údajů dosáhla meziroční inflace v červenci 2009 hodnoty 0,3 %, což oproti červnovým 1,2 % znamená její výrazné snížení. Inflace se tak pohybuje hluboko pod spodním okrajem tolerančního pásma, které si kolem svého 3% cíle stanovila ČNB. Pod tímto pásmem se nachází i tzv. měnověpolitická inflace, tj. inflace očištěná o primární vliv změn nepřímých daní, která poklesla shodně s celkovou inflací a nachází se též na hodnotě 0,3 %.


Cenová hladina se v červenci 2009 oproti předchozímu měsíci snížila o 0,4 %. K nejvýraznějšímu cenovému poklesu došlo u cen potravin, zejména pečiva, mléka, ovoce a zeleniny, a cen zemního plynu. Klesaly též ceny odívaní, obuvi a telekomunikačních služeb. Naopak nejvíce rostly ceny dovolených, které podléhají značným sezonním výkyvům.

Ve srovnání s aktuální prognózou ČNB byla celková meziroční inflace v červenci 2009 o 0,2 procentního bodu nižší. K této mírné odchylce nejvíce přispěly ceny potravin a korigovaná inflace bez pohonných hmot. Ceny potravin poklesly výrazněji, než prognóza očekávala. Pravděpodobně tak se zpožděním razantněji reagují na výrazný pokles cen zemědělských výrobců, k němuž dochází již od konce minulého roku. K nižší než predikované korigované inflaci přispěl pomalejší růst cen neobchodovatelných položek (tj. převážně služeb). Regulované ceny a ceny pohonných hmot se vyvíjely zhruba v souladu s prognózou.

Pozorované zpomalování inflace je v souladu s očekáváním ČNB, že se inflace bude ve zbytku tohoto roku a na začátku příštího roku pohybovat na nízkých, avšak nadále kladných hodnotách. K novému 2% inflačnímu cíli by inflace měla postupně narůstat v roce 2010.


Kurzy

Kurzovní lístek: 17.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 24,670 24,790
USD 22,700 22,880
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články