Inflace po šesti měsících vzrostla díky benzínu a cigaretám

9. 4. 2009 – 20:09 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Inflace po šesti měsících vzrostla díky benzínu a cigaretám
Foto: sxc | zdroj: NašePeníze.cz

Index spotřebitelských cen za měsíc březen vzrostl v meziměsíčním porovnání o 0,2 %. Za tímto růstem stojí především zdražení alkoholu, cigaret a bydlení. Na meziroční bázi se zvýšila inflace na 2,3 % z únorového čísla 2 %. Zvýšení inflace bylo vyšší než očekávání, když konsenzus byl růst 2,1 %. Také v meziročním porovnání byl růst cen tažen hlavně alkoholickými nápoji, cigaretami a bydlením. Ke zdražení došlo také u cen energií, když zemní plyn podražil o 24,3 %, elektřina o 11,6 % a vodné o 9,2 %. Opačný tlak na inflaci vytvářel pokles cen pohonných hmot o 17,6 % a zlevnění automobilů o 11,8 %.


- Lidé začali utrácet více za potraviny, prodej aut klesá
- Inflace v únoru 2009 klesla na 2 %
- Inflace v lednu 2009 klesla pod cíl ČNB
- České domácnosti koncem roku 2008 nejvíce utráceli za potraviny

Inflace je nejen v březnu, ale v souhrnu za celé čtvrtletí je vyšší než se očekávalo, včetně prognózy ČNB. Částečně se projevila slabší koruna (dražší pohonné hmoty), ale také pokles poptávkových inflačních tlaků zatím není tak výrazný, jak se očekávalo vzhledem k poklesu ekonomiky. \"I tak očekáváme, že během 2Q dojde k výraznému poklesu inflace pod 1%, když ze statistik vypadne vliv výších tabákových daní (vliv cca 0,6 p.b.) a dojde se zpožděním ke snížení cen zemního plynu domácnostem.  Pokles inflace na nulu v polovině roku, jak očekávala ČNB se ukazuje každý měsíc jako méně pravděpodobný a naopak podporuje naši projekci poklesu „pouze“ pod 1% (0,7-0,9%). Naopak v druhé polovině roku by inflace mohla opět mírně vzrůst, kdy se projeví nižší srovnávací základna a vliv slabší koruny. Za celý rok očekáváme průměrnou inflace na úrovni 1,7%.\" Doplnil zprávu Petr Sklenář, hlavní ekonom Atlantik FT.

Meziroční nárůst indexu spotřebitelských cen byl poprvé po šesti měsících nepřetržitého poklesu. Březnový růst byl tažen hlavně deregulací nájmů a zdražením alkoholu a cigaret, tedy zboží jehož poptávka se v době krize zvyšuje. \"Stále však předpokládáme, že díky oslabující poptávce ze zahraničí, rostoucí nezaměstnanosti v ČR a posilující české měně půjdou ceny spotřebního zboží dolů. Není však reálné, že by v tomto roce nastala deflace, a to především díky růstu cen energií a regulovaného nájemného.\" Uvedl Josef Novotný, Analytik Fio.


Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,350 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články