Inflace v únoru 2009 klesla na 2 %

9. 3. 2009 – 9:55 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Inflace v únoru 2009 klesla na 2 %
Foto: sxc.hu | zdroj: NašePeníze.cz

Meziměsíční zvýšení spotřebitelských cen o 0,1 % ovlivnily zejména ceny pohonných hmot, které po sedmi měsících poklesu vzrostly v únoru o 5,6 %, z toho ceny benzinu Natural 95 o 6,8 %. V oddíle rekreace a kultura ovlivnilo růst cen zvýšení cen dovolených s komplexními službami o 3,1 % v důsledku vyšších sezónních cen tuzemských i zahraničních pobytů na horách. V oddíle ostatní zboží a služby vzrostly ceny finančních služeb o 1,0 %. Z potravin se zvýšily hlavně ceny ovoce o 2,1 % a zeleniny vč. brambor o 3,0 %.


- Inflace v lednu 2009 klesla pod cíl ČNB
-
Inflace v Česku razantně klesá, zlevnil benzín i automobily

Výrazné snížení bylo také u cen automobilů, které zlevnily o 11,9 %. K nižší inflaci přispívají i ceny některých potravin jako ovoce či pekárenské výrobky, které meziročně klesly o 8,3 % respektive o 13,2 %. Naopak tlak na růst indexu spotřebitelských cen byl vytvářen především zdražováním energií (elektřina, plyn, teplo a voda) a nájemného, a to jak regulovaného, tak i neregulovaného nájmu.


Inflace se poklesem z předchozího měsíce na hodnotu 2 % dostala na nejnižší úroveň od března roku 2007 (1,9 %), nižší tempo růstu je dáno jak současnou zhoršující se ekonomickou situací, tak i vysokou základnou z minulého roku, kdy byly ceny navýšeny vládními opatřeními. \"Je pravděpodobné, že inflace v dalších měsících dozná dalšího mírného poklesu, nicméně díky růstu cen energií a regulovaného nájemného není pravděpodobné, že by v tomto roce nastala deflace (meziroční pokles indexu spotřebitelských cen). Na další pokles cen spotřebního zboží bude působit nižší spotřeba domácností, kdy zvyšující se nezaměstnanost snižuje kupní sílu obyvatel.\" Doplňuje zprávu Josef Novotný, analytik FIO.


Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,460 23,640
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články