Interim management: Práce pro externí manažery na krátkou dobu je na vzestupu i u českých firem

12. 3. 2010 – 0:53 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Interim management: Práce pro externí manažery na krátkou dobu je na vzestupu i u českých firem
Firmy mají zájem o najímání externích manažerů na omezenou dobu, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V České republice se zvyšuje poptávka po najímání externích manažerů, kteří pro společnost pracují po omezenou dobu, nejvýše několik měsíců. Informovala ve čtvrtek společnost M.C. Triton, která se zaměřuje na poradenské a vzdělávací aktivity pro firemní managementy.

Tzv. interim management, neboli krátkodobé najímání manažerů nebo manažerských týmů, začíná zvolna pronikat do Česka. Firmy, které si krátkodobé manažery najímají, získávají nezaujatý pohled na fungování společnosti a ušetří čas, který by musely věnovat hledání vhodného specialisty na trhu práce.

Interim management pomůže společnostem překlenout krizovou dobu, při které musí řešit propouštění anebo nábor zaměstnanců.

Dalším bonusem pro krátkodobé zaměstnávání manažerů je sjednání předem dohodnuté odměny za jasně stanovený úkol.

Interim management se do popředí zájmu českých společností dostal v minulém roce. V loňském prvním pololetí byla poptávka po manažerech, kteří dokázali restrukturalizovat firmy a najít úspory, ve druhém pololetí 2009 se do popředí dostali manažeři obchodu.

Firmy projevují zájem i po tzv. gap managementu, který znamená dočasné zastoupení manažera.

Od služeb interim manažerů se zvolna přechází na krátkodobé najímání interim manažerských týmů. Tyto týmy sestavuje interi manažer nebo jde přímo o pracovní kolektivy, které se celé nechávají najímat firmami.

 

<%Anketa12%>

 

V zahraničí je Inetrim manažer dobře placenou profesí

 

Cena práce českého interim manažera se pohybuje okolo 30 tisíc korun za den. Ve Velké Británii stojí den práce mezi 800 až 1500 librami (cca 22 500 – 42 100 korun), v Německu mezi 800 až 1200 eury (cca 20 400 – 30 600 korun).

 

Kde se vzal Interim management?

 

Interim management se zrodil v 70. letech minulého století v Nizozemsku. Firmy reagovaly na nepružný trh práce, kdy dlouhé výpovědní lhůty neumožňovaly společnostem flexibilně reagovat na měnící se podmínky na pracovním trhu. V další dekádě se tento způsob zaměstnávání manažerů rozšířil i do jiných zemí, pozitivně ho přijali zaměstnavatelé ve Velké Británii a v Německu.

(Mediafax)

Kam dál?

- Práce v zahraničí: Jaké profese chtějí v okolních zemích?

- Poradce pro pozůstalé - Vzniká nová profese

- Nejlépe placené profese v roce 2009

- Práce na hlavní pracovní poměr je pro 40 procent lidí nezajímavá

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články