Internetbanking Servis24: Pozor na nový počítačový virus

18. 5. 2009 – 1:01 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Internetbanking Servis24: Pozor na nový počítačový virus
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Banky upozorňují klienty internetového bankovnictví na první případ výskytu nového škodlivého počítačového viru, který může napadnout počítače klientů a aplikaci Internetbanking. Dovolujeme si Vám proto preventivně připomenout, že je nezbytně nutné dodržovat zásady bezpečného používání Internetbankingu, zejména používat antivirové programy, nestahovat soubory z nedůvěryhodných zdrojů do počítače, odkud se přihlašujete do Internetbankingu a také si všímat jakéhokoli nestandardního chování aplikace Internetbanking.


Jak pozná klient nakažení novým virem?

Virus modifikuje stránky aplikace až v prohlížeči uživatele. Jediným spolehlivým poznávacím znamením o tom, že máte v počítači virus, je neočekávaný požadavek na vložení odlišných údajů než při běžném přihlášení. Virus je nebezpečný právě tím, že běžné způsoby ověření nepomáhají: v adresním řádku internetového prohlížeče je správný text (URL) směřující na službu SERVIS 24, zobrazuje se i zámeček chráněného spojení a v detailu jsou správná data certifikátu - název, autorita, miniatura.

- Internetové aukce: Na českém webu se draží miliardy
-
UniCredit Bank zavádí internetové bankovnictví pro účty ve více zemích včetně Česka
-
Podvody na inzertních serverech: Buďte opatrní s platbou předem!
-
Internetová rizika zvýší i ekonomická krize

Co hrozí při nákaze virem?

Provedení neoprávněných operací s účtem klienta nehrozí. Virus však při pokusu o přihlášení uživatele ke službě internetového bankovnictví pozmění stránky aplikace a požaduje vložení dalších citlivých údajů. Získané údaje potom virus předává prostřednictvím Internetu útočníkům, kteří je mohou dále zneužívat.

Co má klient dělat, aby se virem nenakazil?

Jde o nový virus a zatím není v detailu prozkoumán způsob jeho šíření. Proto doporučujeme obecné zásady bezpečného používání Internetu. To znamená mít zapnutý a dobře nastavený osobní firewall, mít zapnutou a dobře nastavenou antivirovou ochranu, navštěvovat pouze důvěryhodné stránky na Internetu, instalovat a používat pouze programy z důvěryhodných zdrojů, pravidelně PC prověřovat antivirovým programem.

Jak postupovat v případě podezření na nákazu virem?

Pokud máte podezření na nákazu tímto virem, doporučujeme kontaktovat klientské centrum České spořitelny na telefonním čísle 800207207 pro zablokování služby a vygenerování nových přihlašovacích údajů. Doporučujeme také nepoužívat nakažené PC pro práci s Internetbankingem, dokud není virus odstraněn.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články