Investice: České dráhy vydají své první dluhopisy

22. 10. 2009 – 16:07 | Investice | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Investice: České dráhy vydají své první dluhopisy
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Společnost České dráhy uzavřela mandátní smlouvu s ČSOB jako hlavním manažerem plánované emise dluhopisů v předpokládaném objemu 2 mld. Kč. Předpokládaný termín emise je listopad 2009.


Jedná se o tříleté dluhopisy se splatností v roce 2012, které jsou určeny pro tuzemské investory. Vlastni emise je podmíněna souhlasem ČNB. Dluhopisy nebudou kotované ani obchodovatelné na žádném regulovaném trhu. Prostředky získané prostřednictvím dluhopisů budou jak uvedly České dráhy využity k financování  nákupu moderních železničních vozidel.

Dluhopisy

(Wikipedie) Dluhopis (obligace, bond) je dluhový cenný papír, který vyjadřuje závazek emitenta vůči věřiteli. Jedná se o zastupitelný cenný papír, s nímž je spojeno právo na splacení dlužné částky, vyplacení stanovených výnosů a povinnost emitenta splnit veškeré závazky. V České republice musí emitent podle zákona o dluhopisech žádat Českou národní banku o povolení k emisi dluhopisů, v případě municipálních dluhopisů vydávaných samosprávnými celky musí dát souhlas ministerstvo financí.

Na rozdíl od depozitního certifikátu dluhopisy využívají hlavně právnické osoby, vzhledem k jejich obvykle vyšším nominálním hodnotám. Ta podle zákona musí být minimálně 1 000 Kč, ale často bývá například 1 000 000 Kč.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články