Investice do politické strany se může vyplatit

7. 9. 2009 – 12:01 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Investice do politické strany se může vyplatit
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Akcie, zlato, ropa, dluhopisy, nemovitosti,... politická strana. Do všeho lze s větším či menším úspěchem investovat. Ano. I politická strana může být dobrou investicí. Nevěříte?


Politická scéna vře. Aby ne, vždyť je před volbami. Možná déle, než by si politici přáli, ale je. Strany shánějí každou korunu, kterou by mohly vrhnout do kampaně, a snaží se zapomenout na kyperské dárce a bohaté zesnulé. Peněz se ale nedostává, přestože inzertní prostor zlevnil a za stejné peníze lze pořídit více muziky. I plakátů.

- TOP09: Daně nezvyšujme, musíme jen lépe hospodařit
- Příspěvky politickým stranám ze státní kasy? Nemají nárok!
- Transparentní účet - cesta k průhlednému financování politických stran, družstev i institucí
- ODS: I my prosazujeme solidární daňovou progresi

Na scéně se objevila zcela nová politická strana TOP 09. Přestože se voleb ještě nikdy nezúčastnila, jedná se o stranu parlamentní. Jak už to je na české politické scéně zvykem, strany se rodí dělením. A jako nový subjekt přišla s novým nápadem - všechny své dárce transparentně zveřejňuje na svých internetových stránkách. Nemá jich málo. A jejich příspěvky také nejsou zanedbatelné.

K 25. 8. 2009 získala dary v celkové výši přesahující 23,3 mil. Kč. Jednotlivé příspěvky se pohybují od 500 Kč do 11 mil. Kč a mnohdy překračují statisícové řády. Jeden dárce poskytl 2 mil. Kč, 5 dárců věnovalo po 1 mil. Kč. Proč to dělají? Co z toho? Odpověď je poměrně jednoduchá a v rozhovoru pro časopis Týden ji uvedl Dušan Novotný, podnikatel angažovaný ve 12 firmách, který věnoval rovných 11 mil. Kč.

„Beru to jako obchodní věc. Doufám, že TOP 09 se dostane do parlamentu a vytvoří pravicovou koalici. Pro mě jako pro podnikatele, který hodně daní, je samozřejmě nejdůležitější, aby daně zůstaly zachovány a obchod se rozvíjel. A nebyly tady žádné experimenty s daněmi pro bohaté. Beru to jako investici do budoucna,“ zdůvodnil Dušan Novotný svůj dar.

Investici nevidí jako ztracenou, ale naopak jako rentabilní: „Peníze, které jsem straně dal, se mi při současných daních vrátí dřív než za čtyři roky. Pokud se něco vrátí dřív než za čtyři roky, tak to počítám jako dobrou investici.“

V tomto směru mají pravicové strany mnohem jednodušší pozici. Otevřeně deklarují, že chtějí daně snižovat nebo alespoň nezvyšovat, a když přistoupí náhodou k jejich zvýšení, zcela nepochybně za to může jejich koaliční partner, kterému ustoupili výměnou za jinou, bezpečně důležitější věc.


Více na Investujeme.cz


Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,310
USD 23,380 23,480
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články