Investice: Lidé věří více gamblingu než investování. Kde zbohatnete?

31. 8. 2009 – 8:48 | Investice | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Investice: Lidé věří více gamblingu než investování. Kde zbohatnete?
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Investování ještě i dnes považuje mnoho lidí za určitou formu sázky a adrenalinové zábavy, při níž sice můžeme nějakou korunu vydělat, ale i tak mnoho lidí nakonec přijde o většinu investovaných peněz. Oproti investování je však samotný gambling a sázení pro mnohé mnohem jednodušší a transparentnější a lze při něm i více a rychleji vydělat.

Možná i proto jsou dvě třetiny lidí u nás stále přesvědčeny, že bohatství se dá získat výhrou v loterii, nebo sázení na kurzové sázky (což vyplývá z posledního průzkumu agentury GfK na téma „Vnímání bohatství v České republice“). Pro mnohé je to zkrátka rychlý a jednoduchý způsob, jak si vydělat velkou sumu peněz, přičemž při investování je rizikem nesprávná strategie, chyba portfoliomanagera, nebo neschopní makléři v brokerské společnosti. Tvrdit, že gambling a investování je totéž, je však holý nesmysl.

- Casino žaluje ČR o 2,5 miliardy korun
- Škola Investování: Investoři se mohou naučit on-line obchodovat s brokerjet ČS

Zejména v pravděpodobnosti výhry, nebo zisku je na tom investování mnohem lépe. Žádná karetní, nebo jiná sázková hra nemůže fungovat, pokud by nebyly výhody na straně poskytovatele služeb, například kasinu. U investiční společnosti něco jako zvýhodňování správce neexistuje. Pokud by investoři nebo dokonce regulátor zjistili, že investiční společnost nebo broker nejedná v zájmu investorů, je velmi pravděpodobné, že její dny jsou sečteny.

Trochu větší pravděpodobnost mají sázkaři při sportovních sázkách. I zde se však pravděpodobnost snižuje například s tím, kolik tipů v kombinaci sázka obsahuje. Různých systémů, které měly přinést svým autorům dříve, nebo později „zaručenou“ výhru, bylo vymyšleno bezpočet. Některé se dokonce snaží vycházet z jakž takž logického předpokladu (jako například to, že v hokeji, nebo ve fotbale bude vybraný tým určitě remizovat – dřív, nebo později apod.). Vždy je to však nakonec o tom, že sázky je neustále potřeba zvyšovat a tím hrozí brzké zruinování.

U investování není potřeba svýší pravidelné investice nijak manipulovat a investor si je většinou velmi dobře vědom, kolik je schopen pravidelně investovat. A navíc, vynechání jedné splátky při investování neznamená, že vynecháme právě ten správný okamžik výhry.

Velmi oblíbené jsou výherní automaty, které jsou v dnešní době řízeny počítačem, a tudíž není možné pravděpodobnost výhry určit. Ve většině případů jsou automaty nastaveny tak, že výhoda na straně herny je do 10 %. To znamená, že z každých vhozených 100 Kč by se vám mělo vrátit 90 Kč. Tak ale nad pravděpodobností výhry žádný hráč neuvažuje. Přitažlivá je právě možnost, že zmíněných 90 Kč se hráči vrátí mnohem dříve, než vhodí zmíněných 100 Kč. V každém případě i zde platí, že herna je ve výhodě, kterou si dokonce ona sama stanoví a hráč se musí spoléhat jen na štěstí.

Pokud by některá investiční společnost nabízela produkt, který při investovaných 100 korunách vrátí investorovi 90 korun, asi by se s velkým úspěchem nesetkala (i když je pravda, že ještě před půl rokem by takovou investici rádi přijali mnozí investoři).

U nás je velmi populární Sportka. Mnoha lidem vůbec nevadí, že několik let bez problémů investují ve Sportce dvakrát do týdne například 50 korun na tiket, což je v konečném součtu minimálně 400 korun měsíčně. Investovat 400 Kč měsíčně by je však nikdy nenapadlo. Investování je pro ně zkrátka jen byznys, prostřednictvím kterého investiční společnosti a jim podobní okrádají poctivé občany o úspory. Pravděpodobnost hlavní výhry ve sportce je 1: 13 983 816 (0,000 007 15 %), tedy blížící s k nule, většinou jsou tedy vsazené peníze ztraceny.

Lidé stále počítají s tím, že ztratit malou částku není velký problém a prakticky to nikoho negativně neovlivní, ale vyhrát miliony je skvělé a změní to celý život (jen si nejsem jistý, či v tom pozitivním smyslu). Můžete se mnou polemizovat, ale myslím si, že i přes současnou krizi a propady na trzích v minulém roce existuje nohem více lidí, kteří si vydělali investováním, než při sázení.

Při investování 5 000 Kč ročně je naopak poměrně velká pravděpodobnost, že v průběhu několika let se váš účet zvětší. U sportky a podobných tipovacích soutěží se šance na výhru prakticky vůbec nezvyšuje a ztráta se tak jen prohlubuje (na straně Sazky je také ta výhoda, že na výhry se rozděluje pouze polovina peněz od tipujících).

Kromě toho je třeba brát v úvahu fakt, že správci kasin a sázkových kanceláří vidí neradi někoho pravidelně vydělávat v jejich podniku. Jakmile se stane, že si někdo z kasina odnese opakovaně větší obnos peněz, má problém a velmi lehce se dostane na blacklist podezřelých osob. Buď budou zaměstnanci kasina pobyt takovému klientovi nějakým způsobem znepříjemňovat, nebo mu bude z jakéhokoli důvodu zakázán vstup. Nevěřím, že by nějaká investiční společnost penalizovala nebo omezovala klienty, kteří díky své šikovnosti investují právě do těch produktů společnosti, které nejvíce vydělávají.  

Bohužel, i přesto, že pravděpodobnost výhry (nebo spíše neprodělání) na jakékoli hře a sázce je vždy velmi malá, (a dodejme, že mnohem menší, než u klasické investice), má hráčský byznys v poslední době rostoucí tendenci. Snad největším problémem, který tento růst způsobuje, je v poslední době velmi diskutovaná otázka závislosti. Závislý člověk pak velmi lehce prosází prakticky celý svůj majetek.

Na druhé straně je nutné přiznat že jsou známé i případy, kdy o všechen svůj majetek přišli také investoři, kteří se snažili rychle vydělat na rizikových obchodech bez toho, aby mysleli na zajištění. V tomto případě je to však spíše nedodržení, nebo pouhá absence investiční strategie a plánu, které má na svědomí psychika a nedisciplinovanost investora.

Jedním z alternativních řešení, jak na gamblingu vydělat, může nakonec být právě investice. Mnoho společností, které se zabývají provozem kasin a heren, emitují své akcie na burze. Herní průmysl je navíc jedním z odvětví, kterým se daří jak v období růstu, tak i v obdobích recese a hospodářských krizí. Neznamená to však, že akciím všech společností se musí bezpodmínečně dařit a také zde platí, že je nutné být při výběru opatrný.



Více na Investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články