Investice roku: Kam se vyplatilo investovat své úspory v loňském roce?

8. 2. 2011 – 18:53 | Investice | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Investice roku: Kam se vyplatilo investovat své úspory v loňském roce?
Hodnocení fondů je založené na objektivních a proklientských kritériích, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Finančně poradenská společnost Fincentrum ve spolupráci se společností Picewaterhouse Coopers a investiční portál Investujeme.cz dnes vyhlásily výsledky analýzy Investice roku 2010.

Investory v minulém roce potěšily dynamické fondy, naopak fondy peněžního trhu ukázaly svou slabinu.

Mezi podílovými fondy určenými pro zhodnocování úspor drobných investorů přinesl drobným střadatelům nejlepší zhodnocení při nejnižším riziku fond ING (L) Invest Prestige & Luxe.

 

TIP:

- Jak investovat? Desatero pro drobné investory

- Denně čerstvé Investiční zpravodajství

 

„Čeští spotřebitelé při správě svých osobních financí dlouhodobě chybují. Nerozlišují základní vztahy výnosu a rizika, neumí rozlišit význam časového horizontu, na který investici zamýšlejí. Analýza investičního trhu s názvem Investice roku 2010 je dalším z projektů, kterým chce Fincentrum přispívat pravidelně ke zvyšování míry finanční gramotnosti českých spotřebitelů,“ uvedl při vyhlášení Investice roku 2010 Petr Stuchlík, předseda představenstva skupiny Fincentrum.

 

Velké rezervy ve znalostech drobných investorů

 

Analýza investičního trhu Investice roku 2010 vznikla jako reakce na nedostatečné znalosti a informovanost drobných investorů, se kterou se setkávají při každodenní práci finanční poradci skupiny Fincentrum.

„Po snížení státní podpory stavebního spoření sledujeme zvýšený zájem o podílové fondy také u spotřebitelů, kteří se doposud spokojili s výnosem stavebního spoření. Rozdmýchání diskuse o podílových fondech a další finanční vzdělávání obyvatel České republiky je nezbytným předpokladem toho, aby se drobní investoři a střadatelé vyhnuli případným omylům a zklamáním,“ uzavřel Petr Stuchlík.

 

Výsledky analýzy Investice roku 2010

 

Vítězný fond ING (L) Invest Prestige & Luxe těžil z oživení trhů v době odeznívání finanční a ekonomické krize. „Fond investuje do značek, které jsou spojované s prestiží a luxusem. Jeho dobré výsledky potvrzují, že úspěšní lidé se po odříkání v roce 2009 vloni dopřáli odměnu za svou tvrdou práci. V analýze se dařilo i dalším fondům s podobným zaměřením,“ uvedl Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Tabulka výsledků:

Kategorie
Vítězný fond
Hrubý výnos
Nadvýnos
Nadvýnos / riziko
Fond peněžního trhu 2010
Fond peněžního trhu otevřený podílový fond ČP INVEST investiční společnost
1,35 %
záporný
n.a.
Konzervativní dluhopisový fond 2010
Conseq Invest Konzervativní dluhopisový fond
2,85 %
0,51 %
0,79
Progresivní dluhopisový fond 2010
Fond korporátních dluhopisů otevřený podílový fond ČP INVEST investiční společnost
8,37 %
5,465 %
2,07
Akciový fond 2010
ING (L) Invest Prestige & Luxe
42,31 %
36,22 %
2,26
Smíšený fond 2010
Zlatý otevřený podílový fond ČP INVEST investiční společnost
27,34 %
21,69 %
1,22
Investice roku 2010 (hlavní cena)
ING (L) Invest Prestige & Luxe
42,31 %
36,22 %
2,26
 
 

Podle čeho se Fincentrum Investice roku vybírala

 

Na zhodnocení ve fondech peněžního trhu měla vliv nízká cena peněz na mezibankovním trhu. Plusového zhodnocení tak dosáhly většinou pouze fondy s nízkými správcovskými poplatky. Zajímavých výnosů dosáhli investoři také ve smíšených fondech – některé z nich nabídly v roce 2010 při nižším riziku než akciové fondy velmi zajímavá zhodnocení.

Hodnocení fondů je založené na objektivních a proklientských kritériích. Výsledky vychází z celkového ročního výnosu fondu po odečtení poplatků, od něj byl odečtený 12-měsíční PRIBOR platný ke konci roku 2009. Výsledkem je „nadvýnos“, který říká, jakou přidanou hodnotu přinesl fond v porovnání s bezrizikovou investicí na finančním trhu.

Pro drobné investory je velmi důležitá možnost srovnat bez problémů fondy v jednotlivých kategoriích. Aby bylo možné srovnat například akciové a dluhopisové fondy, vydělili hodnotitelé před stanovením konečného pořadí nadvýnos průměrnou volatilitou konkrétního fondu. „Výsledkem je míra čistého nadvýnosu v přepočtu na jednotku celkového rizika – takzvané Sharpe ratio,“ doplnil Josef Rajdl.

 

Divoká karta portálu Investujeme.cz

 

Samostatnou kapitolou bylo vyhlašování divoké karty, kterou měl na starosti portál Investujeme.cz. Zde jsme si dovolili vybrat fond, který může vyvolat diskusi, o to nám ale tak trochu šlo. Fond Templeton Frontier Markets Fund je zaměřen na hraniční trhy, které by mohly v budoucnu sehrávat roli následovníků zemí BRIC. Jedná se o různé skupiny zemí, které jsou známé pod názvy CIVETS,MAVINS, NEXT11, atd. Důvodů k výběru bylo několik. Výnosový potenciál spojený s investicemi do těchto progresivně se rozvíjejících se zemí (populační vývoj, surovinová základna, atd.), ve spojení s možností investovat již poměrně malou částku, nebo také osoba portfolio manažera, kterým je Mark Mobius.

Na druhé straně je ale potřeba zmínit i rizika, kterými jsou politická nestabilita, nebo měnové riziko (je dostupný v euru a americkém dolaru). Politické riziko je dnes patrné zejména na situaci v Egyptě, ale jak říkal jeden z nejznámějších Rothschildů, Nathan: Akcie se nakupují, když v ulicích teče krev. Takže ideální doba pro nákup. A co se týče měnového rizika, zde je nutné připomenout, že to může působit jako dobrý sluha, ale také jako zlý pán.

 

Poznámka redakce: Tyto informace nejsou v žádném případě investičním doporučením, ale pouze nezávislou analýzou investičních příležitostí v roce 2010 se zaměřením na běžného občana ČR.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články